Politiet rykket ut til et høyreekstremt arrangement på Sinsen i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse

En person er pågrepet i forbindelse med høyreradikalt arrangement og en motdemonstrasjon, som fant sted på Sinsen i Oslo lørdag.

Den amerikanske skribenten Greg Johnson ble pågrepet lørdag formiddag, og skal ifølge NTB ha tilhørt arrangementet.

– Vi er på en adresse i forbindelse med et lovlig arrangement. Det har imidlertid møtt opp en gruppe mennesker som ytrer sin misnøye med budskapet på arrangementet. Stemningen er noe verbalt høylytt, skriver Oslo-politiet på Twitter.

annonse

Det er det antisemittiske nettverket Scandza Forum som har regien på arrangementet, dette opplyser operasjonsleder Tore Sandberg i Oslo politidistrikt overfor NTB.

TV 2 melder at det er 40 til 50 demonstranter som har møtt opp. Det har ikke vært tegn til vold på stedet.

Les også: Tyske høyreekstreme forbereder seg til borgerkrig

Påstås være Breivik-tilhenger

Filter Nyheter rapporterer at det er den amerikanske skribenten Greg Johnson som er anholdt og arrestert, etter anmodning fra PST. Nettstedet hevder at Johnson er tilhenger av terroristen Anders Behring Breivik.

annonse

– Filter Nyheter antyder at jeg fremmer voldsbruk som politisk virkemiddel. Realiteten er stikk motsatt. Jeg har alltid konsekvent fordømt vold og terrorisme. Faktisk vet jeg ikke om noen andre som så klart og entydig har uttalt seg imot høyreorientert terror som meg, hevder Johnson i en uttalelse til Resett.

– På Scandza Forum i Sverige tidligere i år, så holdt jeg en hel tale der jeg tok for meg terrorens ondskap, og jeg har skrevet talløse artikler imot høyreekstrem terror. Jeg har aldri støttet Breiviks forbrytelser. Ryktesprederne klipper og limer sitater ut av kontekst, fra en artikkel der jeg på ingen måte forsvarte Breiviks forbrytelser.

Flere venstreradikale motdemonstranter anholdt

PST mener Greg Johnson forfekter høyreekstremisme.

– Den pågrepne forfekter og kommuniserer en høyreekstrem ideologi. Det er en fare for at den kan resultere i vold eller voldelige handlinger. Den pågrepne amerikanske statsborgeren blir derfor bortvist fra Norge, helst så fort som mulig, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

annonse

25 personer er anholdt av politiet, etter at venstreradikale motdemonstranter forsøkte å ta seg over sperringene og inn på arrangementet. Dette meldte ordensmakten straks før klokken 17 lørdag ettermiddag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.