Skjermbilde YouTube.
annonse
annonse

I dag finnes det ikke lenger et slavemarked der «varene» blir stilt ut. Moderniteten har tatt over, og i dag brukes sosiale medier kjøpere og selgere imellom.

Kuwait er et av verdens minste land i areal, og har en befolkning på 2,3 millioner. Over halvparten av innbyggerne er fremmedarbeidere og de har som regel få rettigheter. Landet har store oljeforekomster og kuwaitere er blant de rikeste i verden.

Men bak all rikdommen og de flotte fasadene finner vi også moderne slaveri.

annonse

Les også: «Akademiker» fra Kuwait med ny teori om homofile

9 av 10 husholdninger i Kuwait har hushjelper, og de blir hentet fra fattige land i Afrika eller Asia. De formidles mot betaling gjennom «agenter» og det er «vertsfamilien» som dekker kostnadene. Derav ender hushjelpene opp i gjeldsslaveri, og de har ytterst få rettigheter. Det er ofte vanlig at de blir fratatt pass og eventuelt mobiltelefon. Så blir de gjerne innestengt, og de får ikke lov til å gå ut av huset uten følge. Sjelden har de regulert arbeidstid, og mange blir tvunget til å arbeide fra morgen til kveld.

BBC har avdekket at det også foregår salg av hushjelper, der kuwaitere legger ut bilder og beskrivelser av kvinnene i sosiale medier. Her er det fortjeneste å hente, de unge kvinnene har ikke noe valg og kan ikke nekte å bli solgt til en annen person. De omtales sterkt nedsettende og ofte med grove rasistiske karakteristikker. Egentlig er en slik handel forbudt i Kuwait, men den loven hverken respekteres eller håndheves. Dette problemet gjelder ikke bare Kuwait, det er også vanlig i de andre oljelandene i Midtøsten, slik som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Les også: Filippinsk hushjelp henrettet i Saudi-Arabia

annonse

Da BBC avslørte saken ble det brått gjort noe for å hjelpe disse sårbare kvinnene. Kuwaitiske myndigheter lovte å sette en stopper for virksomheten, og de internasjonale internettselskapene slettet grupper der slikt salg foregikk, og stengte muligheten for #hashtager på arabisk for dette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon