Den kinesiske ambassaden holder til på Vinderen i Oslo. Ambassaden nekter for å ha ringt til uigurer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere uigurer bosatt i Norge sier de har blitt oppringt mange ganger av Kinas ambassade, melder TV 2. Ambassaden nekter for oppringningene.

Flere personer som kanalen har vært i kontakt med, forteller at de har blitt ringt fra et norsk telefonnummer og har fått instrukser om å hente dokumenter på den kinesiske ambassaden i Oslo.

Kina har flere ganger fått kraftig kritikk av verdenssamfunnet for sin behandling av den muslimske minoriteten uigurene i Xinjiang-regionen.

annonse

22 år gamle Nadir Abla, som kjemper for uigurenes rettigheter, forteller at han har blitt ringt tjue ganger på forskjellige tidspunkter. I en av samtalene bekreftet en person i andre enden at han var ansatt på den kinesiske ambassaden, ifølge Abla.

Sekretær i Den norske Uigurkomiteen, Adiljan Abdurihim, sier til kanalen at mange uigurer i vesten har mottatt forstyrrende oppringninger fra Kinas ambassader. Han sier det også er registrert et tjuetall slike hendelser i Norge og opplyser at komiteen har vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om saken.

Kinas ambassade i Oslo nekter for å ha ringt uigurer i Norge og avviser anklagene mot dem.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon