Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus i rettssal 227 i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Høyreekstremisten Philip Manshaus redegjorde for sitt motiv bak terrorangrepet på moskeen i Bærum, samt drapen på søsteren, under fengslingsmøtet mandag.

Da Manshaus entret retten gjorde han nazihilsen, noe han har også har gjort i de tidligere fengslingsmøtene, før han som varslet kom med en uttalelse. Dette rapporterer nyhetsbyrået NTB.

Her holdt han et kort innlegg i noen minutter. Han forklarte seg om motivet for sitt angrep på Al Noor-moskeen i Bærum, og for drapet på sin adopterte stesøster 10. august.

annonse

Manshaus hadde med seg flere håndskrevne ark i retten. Han fortalte om sitt ideologiske syn og kom med en forklaring om hvorfor han handlet som han gjorde.

– Min versjon er å verne fremtidens generasjoner, slik innledet han sin kommentar som han leste fra arkene.

Langet ut mot «systemet»

annonse

Manshaus hevdet også at handlinger av den typen han har begått vil bli vanligere fremover. Han påstod at dette vil forsterke seg som et resultat av myndighetenes kamp mot den type handlinger. «Poenget er at uansett hva systemet velger å måtte gjøre, eller ikke gjør, vil vi seire til slutt», var det siste han leste opp. Det rapporterer Aftenposten.

Han har erkjent forholdene han er siktet for, men nekter likevel straffskyld.

Det har ikke kommet noen begjæring om at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører.

Ingen har begjært at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sa til Dagbladet for noen dager siden at årsaken er at de ikke tror det finnes noen bevisforspillelsesfare på dette tidspunktet.

Les også: Hvem er moskéskytteren Philip Manshaus (21)?

Varetektsfengsling

annonse

Politiet har bedt om at varetektsfengslingen forlenges med ytterligere fire uker, noe de begrunner med gjentakelsesfare. Denne gangen ba ikke politiet om noen restriksjoner, noe de hadde varslet om på forhånd.

Politiet fikk medhold, og Manshaus varetektsfengsles i fire uker til.

– Han er glad for at det ikke var noen restriksjoner denne gangen. Han gis nå muligheten til å ha kontakt med dem han ønsker, for eksempel sine nærmeste. Det tenker jeg var naturlig. Det skal jo ikke være noen restriksjoner når det ikke lenger er bevisforspillelsesfare, sier siktedes forsvarer, advokat Unni Fries, til NTB.

Kort uttalelse

Manshaus kom kun med en kort uttalelse, og forsvarer Fries har fortalt at dette har sin årsak i at det ikke er praktisk å avgi en veldig detaljert forklaring i fengslingsmøtet som kun varte i nær 25 minutter.

Manshaus benyttet seg igjen av muligheten til ikke å svare på spørsmål i retten. Unni Fries understreker at han får muligheten til å forklare seg grundig i en hovedforhandling.

Resett kjenner til at det har vært referatforbud fra retten, slik at pressen ikke kan gjengi det som er blitt sagt under fengslingsmøtet. NTB rapporterer imidlertid at pressen nå har fått medhold i at referatforbudet oppheves.

Rettssaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus forventes å komme opp i løpet av første kvartal 2020. Politiet ønsker at Manshaus skal sitte varetektsfengslet inntil da.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon