Collage. Fra venstre: USAs president Donald Trump, Russlands president Vladimir Putin, og KInas president Xi Jinping.
annonse
annonse

USA kan ha en slu og overraskende plan på lur for å roe gemyttene med Russland i Arktis – med Danmark og Norge i hovedrollene. 

Den danske avisen Berlingske Tidene har snakket med folketingsrepresentanten Martin Lidegaard, som nettopp har vært på tur i USA i sin kapasitet som lederen for det danske parlamentets utenrikspolitiske komité, og snakket med ikke-navngitte amerikanske tjenestemenn.

Les også: Trump kaster lys over Grønlands geostrategiske betydning

annonse

Han sier at de skandinaviske landene kan være godt egnet for å tilrettelegge for en betydelig avspenning mellom USA og Russland i Arktis. Grunnen er at amerikanerne må konsentrere seg om sin nye geopolitiske hovedrival – Kina – og fokusere styrkene sine for å begrense kinesernes innflytelse verden rundt.

Paradigmeskifte

I sikkerhetspolitiske kretser i USA finnes det i større og større grad en tverrpolitisk konsensus om at ingenting kan måle seg med faren som Kinas globale fremvekst utgjør for amerikanske interesser verden rundt. Russland er ikke engang i nærheten, på tross av annekteringen av Krim og militære eventyr i Øst-Ukraina.

annonse

Les også: – Nordmenn, forbered dere!

Det er i lys av dette at president Trump jobber iherdig med å ta Russland inn i varmen i G8 igjen. Trump vil at russerne skal føle seg sikkerhetspolitisk trygge – muligens med dansk og norsk bistand – slik at USA kan konsentrere seg om Kina.

– Det er mitt inntrykk etter å ha snakket med amerikanerne at det er Kina som bekymrer USA mest, ikke Russland, sier Lidegaard.

Bjørnen inn i varmen?

Les også: Det er på tide å inkludere Russland i en ny sikkerhetspolitisk ordning for Europa

Det er mange tegn på at Russland kommer til å bli en del av en vestlig allianse en gang i fremtiden for å motarbeide kinesisk ekspansjon. Fremfor alt må vestmaktene unngå at Moskva og Beijing inngår en allianse. Til det formål kan Danmark og Norge brukes til å roe ned gemyttene med Russland på NATOs nordlige flanke – i Arktis.

annonse

– Det er også mitt inntrykk at man ønsker å se at Danmark og Norge spiller en viktig rolle i å berolige Russland. Dette vil hjelpe amerikanerne, fordi alt ser ut til å handle om Kina, avslutter Lidegaard.

Les også: Valget i Russland: Sikkerhetspolitisk statusrapport. Del 1: Bakgrunnsinformasjon og Putins popularitet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon