Lederen for det høyreorienterte partiet Vox, Santiago Abascal, under et valgmøte i Barcelona forrige uke. Partiet ønsker et sterkt samlet Spania og er imot selvstyret i regioner som Catalonia. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Spanias høyrepopulistiske parti Vox ligger ifølge meningsmålinger an til nesten en dobling i antall plasser i nasjonalforsamlingen i valget søndag.

Mens det sosialdemokratiske Sosialistpartiet til statsminister Pedro Sanchez ligger an til en liten nedgang, fra 123 til 121 plasser, kan Vox komme til å øke fra 24 til 46 plasser, ifølge en måling publisert i avisen El Pais.

Valget på ny nasjonalforsamling den 10. november er Spanias fjerde på like mange år. Sist gang spanjolene gikk til stemmeurnene var i april.

annonse

Selv med støtte fra andre partier på venstresiden vil sosialdemokratene ikke greie å sikre seg parlamentarisk flertall.

Venstreorienterte Podemos ligger an til å få 31 plasser, en klar nedgang fra de 42 partiet har hatt siden april, ifølge målingen.

Den største taperen ligger imidlertid an til å bli det markedsliberale partiet Ciudadanos, som nå ligger an til å få bare 14 plasser, mot 57 for et halvt år siden.

Spanias største borgerlige parti Partido Popular går motsatt vei. Det får ifølge målingen 91 plasser, mens det fikk 66 i april.

annonse

Spansk politikk har i flere tiår vært dominert at landets to største partier, som har skiftet på å ha regjeringsmakten. Det politiske landskapet ble imidlertid sterkt endret i 2015 da både Podemos og Ciudadanos entret nasjonalforsamlingen.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon