Foto: Pixabay
annonse
annonse

En anonym artikkel i det venstreradikale danske magasinet Konfront hevder at hvite mennesker skaper utrygghet på fester i regi av den politiske venstrefløyen.

Jeg kom over artikkelen via en omtale av forfatteren Jonas Eikas opptreden når han nylig ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris. Han brukte takketalen til å angripe statsminister Mette Frederiksen for å lede en rasistisk regjering i et rasistisk land, og beskrev rasismen i de nordiske land som «avhengig av hvithet».

Konfront er nettstedet som sto bak hetsingen av en burgerbar i København som ansatte en daglig leder tilknyttet Nye Borgerlige.

annonse

Les også: Nasjonalkonservativ politiker åpner restaurant: – Naziburger

Artikkelforfatterne deltok som ordensvakter på arbeidernes dag 1. mai. Arrangementet var i regi av Bibimbatty, som er en organisasjon for QTIBIPOC. Dette står for «Queer, trans, intersex, black/indigenous/people of colour». Bibimatty bruker på sin hjemmeside språk som følgende:

«Not all womxn are femmes, not all femmes are womxn.»

annonse

Dessverre dukket det opp en rekke hvite mennesker på festen, noe som skapte problemer:

– Vi opplevde hvordan store grupper av våre hvite venner tok plass på dansegulvet uten synlig tanke på at når de tar plass, så blir det mindre plass til andre. Vi opplevde hvordan de samme hvite vennene uoppfordret kommenterte BIPOCs utseende i det vi oppfattet som et misforstått forsøk på å vise at de var helt cool med festens konsept.

Det var dessuten flere tilfeller av kulturell appropiering, og flere hvite som forsøkte å «minorisere seg selv», for eksempel en hvit person som sammenlignet sin opplevelse som rødhåret med rasisme.

Artikkelen lister opp en rekke måter hvite mennesker kan forberede seg før de deltar på slike arrangementer. Blant annet følgende:

– Hvithet tar plass og skaper utrygghet, så gjør det til en vane å være oppmerksom på rommet (…) Ta en pause fra dansegulvet hvis du oppdager at hvithet er i overtall (…) Noen ganger er den beste handling å ikke være tilstede.

Det advares mot å gi komplimenter til BIPOCs, eller å danse for nærme. Dette er nemlig «eksotisering og i mange tilfeller seksuell rasisme».

Artikkelen anbefaler også at hvite mennesker melder seg frivillig til å vaske og rydde opp etter festen, og involvere seg i kampen mot deportasjoner.

Tilslutt anbefales det å ta en debriefing med dine hvite venner etter festen, hvor man evaluerer i hvilken grad man «tok ansvar for sin hvithet».

annonse

Så minnes det om at dette arbeidet er kontinuerlig, og gjelder alle fester og sammenkomster man har tenkt å delta på i fremtiden.

– Hvis vi som hvite føler at dette blir for mye arbeid, så skal vi overveie å holde oss hjemme.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon