Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

Trendbrudd: Det globale elbilsalget synker. I begge de viktigste markedene, Kina og USA, synker det raskere enn det øvrige bilsalget. Allerede beskjedne markedsandeler har begynt å krympe. Er toppen nådd?

For første gang i moderne historie sank elbilsalget globalt i juli i år. Nedgangen var på 14 prosent i forhold til samme måned i 2018, ifølge Bloomberg. Det var nedgang i de to største markedene, Kina og USA, men fortsatt en viss vekst i Europa. Tilbakeslaget har fortsatt utover høsten.

Ca. halvparten av verdens elbilsalg foregår i Kina. Reduserte subsidier trådte i kraft i slutten av juni. Rapportert elbilsalg sank med snaut 5 prosent i juli. I august økte fallet til 16 prosent. Dermed synker elbilsalget raskere enn salget av konvensjonelle biler, som også er i tilbakegang i Kina.

annonse

I USA har salget av elbiler rast med 20 prosent i 3. kvartal i år, i forhold til samme kvartal i fjor, ifølge Platts. Takket vært høyt salg i første halvår, ligger totalen fortsatt litt over fjoråret.

De fleste analytikere tror imidlertid at elbilsalget i USA i år vil falle for første gang for året som helhet. De anslår at det vil havne rundt 345 000 – 350 000 biler, mot 361 000 i fjor.

Elbilmarkedet i USA er stort fordi hele bilmarkedet er stort. Ifølge Platts har elbilsalget i landet aldri oversteget 3 prosent av det totale personbilmarkedet. Det ble oppnådd i november og desember i fjor. Hittil i år har månedssalget pendlet mellom 1,4 og 2,4 prosent av totalen.

Platts Analytics skriver at i august ble det solgt vel 26 000 elbiler av totalt 1,6 millioner personbiler i USA, tilsvarende 1,6 prosent av totalen. Elbilandelen var med andre ord nesten halvert siden toppen sist vinter.

annonse

PricewaterhouseCoopers melder at elbilsalget globalt i 3. kvartal sank med 2,8 prosent, til 321 573 biler.

Elbilhypen kommer ikke til å framstå som norske regimemediers vakreste eventyr. Fortsatt er det stort sett forbeholdsløs propaganda i alle kanaler, tross varselskuddet i oktober. Og fortsatt er markedsandelen i Norge abnormt høy.

Den dagen politikerne ikke har flere oljemilliarder å pøse i gapet, vil dette kunstige markedet kollapse. Og kjøperne som trodde på propagandaen, vil sitte igjen med svarteper.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon