Norske Maren Ueland (27) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var på en månedslang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
annonse
annonse

De fire mennene som er dømt til døden for drap på norske Maren Ueland og hennes danske venninne i Marokko, anker saken.

Det opplyser deres forsvarer, advokat Hafida Maksaoui, til NRK tirsdag. Hun bekrefter også anken overfor NTB.

Saken går dermed til landets høyeste rettsinstans. Saken kan med andre ord trekke enda mer ut i tid. Maksaoui har uttalt at det kan ta lang tid, flere måneder, før høyesterett vil vurdere ankene.

annonse

I forrige uke ble dødsdommen til de tre hovedtiltalte bekreftet. En tiltalt som i første rettsrunde ble dømt til livstid i fengsel, ble da idømt dødsstraff.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

I en video sverget mennene troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS. Tre av mennene har innrømmet å ha deltatt i selve drapshandlingene.

annonse

Totalt var 24 menn tiltalt i saken. De er i fellesskap dømt til å betale en erstatning på 2 millioner marokkanske dirham – tilsvarende rundt 1,9 millioner norske kroner – til Uelands familie.

Marokko har ikke praktisert henrettelser siden 1993.

Fakta om drapene i Marokko

* Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

* Imlil ligger 7 mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

* Kvinnene var på en månedslang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

annonse

* I alt 24 menn ble tiltalt i forbindelse med drapene. Tre av mennene har innrømmet å ha deltatt i selve drapshandlingen. I en video har de sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

* En annen video spredt i sosiale medier viser drapet på den ene av kvinnene.

* Den første rettssaken startet 30. mai, og 18. juli ble de tre hovedmennene dømt til døden, mens én mann ble dømt til livstid i fengsel. 20 andre ble idømt fengselsstraffer på mellom 5 og 30 år. Samtlige anket dommen.

* Ankesaken startet med et kort rettsmøte 28. august og ble siden utsatt flere ganger.

* Onsdag 30. oktober falt dommen. Der ble dødsstraffen mot de tre hovedtiltalte opprettholdt, mens mannen som i første rettsbehandling ble dømt til livstid i fengsel, denne gangen fikk dødsstraff.

* Tirsdag 5. november opplyste de fire mennenes forsvarer, advokat Hafida Maksaoui, at de har anket saken til landets høyesterett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon