Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
annonse
annonse

Gjerningsmannen har vært, og er fortsatt er under utredning og behandling av psykologer og psykiatere.

Tirsdag 29.10.19 måtte en norsk statsborger svare for sine ugjerninger i Oslo tingrett. Han var tiltalt for drapsforsøk med kniv og ulovlig oppbevaring av narkotika.

Siktede er 22 år, og kom til Norge fra Kenya med sin familie da han var 9 måneder. Han er uten fast arbeid, og er for tiden under behandling ved Akershus sykehus, avdeling spesialpsykiatri.

annonse

Det var torsdag 13 desember 2018 omtrent kl. 1825 på Grønland i Oslo han forsøkte  å drepe sitt offer med å stikke en kniv i magen. Den knivstukne mannen fikk en ti centimeter bred stikkskade i venstre side av magen, ifølge tiltalten.

Offeret overlevde fordi han fikk rask medisinsk behandling og var sykmeldt i mange måneder etter den dramatiske

Ikke skyldig.
Tiltalte erkjente de faktiske forhold, men ikke straffeskyld. Dette fordi han hevdet å være psykisk syk og utilregnelig da hendelsen fant sted.

Blod- og urinprøvene tilsa at han var ruset på THC (som er et av de viktigste virkestoffene i cannabis) da han utførte drapsforsøket.

annonse

Fornærmedes forklaring.
Den aktuelle ettermiddagen i desember 2018 hadde offeret levert matvarer til en kunde i Heimdalsgata. Han gikk deretter tilbake til bilen, og satte seg i førersetet.

Før fornærmede fikk lukket døren, kom plutselig siktede helt uprovosert og uten rimelig grunn bort og stakk ham i venstre siden med en lang kniv. Offeret følte i samme øyeblikk sterke smerter, og kjente etter hvert en intens lukt av blod.

Overfallsmannen løp deretter i retning Grønland T-bane, hvor han kort tid etter ble pågrepet av politiet.

Takket være rask og kyndig førstehjelp fra ambulansepersonalet, samt adekvat og høyt kvalifisert kirurgisk behandling, overlevde offeret.

Smertehelvete

annonse

Fornærmede fortalte retten at den dramatiske voldshendelsen har forandret livet hans fullstendig.

Han har gjennomgått flere kompliserte operasjoner, og hatt et «smertehelvete».

I dag går han rundt med «utlagt tarm», hvorpå avføringen kommer ut i en pose på magen. Denne må han tømme flere ganger daglig, og er avhengig av et toalett til enhver tid er i nærheten.

Hans livskvalitet og sosiale liv er plutselig totalt forandret og begrenset.

Tiltaltes forklaring.
Under hele rettsaken virket siktede følelsesløs, uberørt og nærmest apatisk.

Siktede opplyste at han rett i forkant av ugjerningen hadde «stemmer» i hodet som meddelte at noen skulle drepe ham denne dagen. «Stemmene» ba ham om å beskytte seg selv. Han bevæpnet seg derfor med en 15 cm lang kjøkkenkniv og gikk ut på gaten. Han så da fornærmede som satte seg inn i en bil. Siktede gikk deretter raskt rett bort og knivstakk offeret hardt en gang i siden. Tiltalte var sikker på at fornærmede var der for å drepe ham.

Siktede er tidligere ustraffet, men opplyste at han ruser seg flere ganger i uken på hasj.

Akershus sykehus, avdeling spesialpsykiatri.
Rett etter pågripelsen av tiltalte, ble det bestemt at det skulle foretas en judisiell observasjon av ham. Han ble derfor innlosjert på Akershus sykehus sin avdeling for spesialpsykiatri.

annonse

Siktede fortalte at han fikk sin første permisjon uten følge i april 2019. Deretter helgepermisjoner med overnatting fra mai.

Per dags dato meddelte tiltalte retten at han hadde fri utgang, samt at han fikk permisjoner hver uke fra torsdag til og med søndag. Dette til tross for at han ved to anledninger etter endt permisjon hadde avlagt urinprøver, som begge viste misbruk av kokain.

Siktede hevdet nå at han har kontroll over seg selv, og at han har en lys framtid.

Via en sosionom og NAV, skal tiltalte begynne å jobbe hos Kalbakken rehabiliteringssenter neste uke.

Rettspsykiatrisk undersøkelse.
Tiltalte ble observert og undersøkt av to rettspsykiatriske sakkyndige før og under rettsforhandlingen i Oslo tingrett.

De konkluderte med at han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, som igjen betinger straffefrihet.

Tiltalte, har ifølge de sakkyndig en varig og alvorlig sinnslidelse, paranoid schizofreni. Retten ble gjort oppmerksom på at det var sannsynlig at en tilsvarende hendelse vil komme til å skje igjen. «Det er ikke tvilsomt at tiltalte vil på ny begå en alvorlig forbrytelse dersom han ikke får tett oppfølging og/eller om han slutter å ta medisinene sine».

Særreaksjon.
I og med at den det her gjelder ikke er å anse som strafferettslig tilregnelig, er det begrenset hvilke reaksjoner påtalemyndigheten her kan prosedere overfor retten.

Konstituert statsadvokat, Anders Orerød, fremmet avslutningsvis et meget godt oppsummerende innlegg, hvoretter han la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Konstituert Statsadvokat Anders Orerød. Foto: J. Granberg.

I praksis innebærer dette at behandlingen av tiltalte kan bli den samme som han allerede er underlagt ved den spesialpsykiatriske avdelingen på Akershus sykehus.

Vel og merke har påtalemyndigheten her en kontrollfunksjon. Men, i utgangspunktet er det vedkommende fagperson som har det medisinske- og det personelle ansvaret for den videre oppfølgingen av tiltalte, som eventuell bestemmer den videre behandling og oppfølging.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon