Illustrasjonsbilde. Foto av Pixathlon/REX
annonse
annonse

Et land uten milliardærer blir et lett bytte for utenlandske oppkjøp, og kan på sikt svekke Norges selvstendighet. Slik sett er årets skattelister nedslående lesning.

Tynt i toppen

Høsten har for lengst meldt sin ankomst, og med den følger også sesongens to høydepunkter: storviltjakt og skattelistene.

annonse

I skattelistene for 2018 troner Kjell Inge Røkke øverst med 18,6 milliarder i likningsformue, står det å lese i en NTB-sak formidlet av Resett 5. november.

Deretter følger Frederik Wilhelm Mohn med 6,5 milliarder, foruten Margaret Boel Garmann, Odd Reitan og Trond Mohn med mellom 6,4 og 5,7 milliarder hver.

Hvis det stemmer at den mest formuede norske statsborgeren bare har 18,6 milliarder kroner i formue, mens andremann på listen har under halvparten, blir jeg alvorlig bekymret for Norge.

annonse

Et land som ikke har en sterk økonomisk overklasse, blir som regel oppkjøpt av utlendinger. Dette finnes det mange historiske eksempler på.

Til sammenlikning har Russlands rikeste mann 24 milliarder i formue – ikke i kroner, men US dollar. Der må vi ned til 47. plass for å finne formuer tilsvarende 18,6 milliarder kroner, viser Forbes’ oversikt for inneværende år.

Les også: 141 nye milliardærer under Solberg-regjeringen

Politisk ustabilt

Norge er forholdsvis politisk ustabilt når det gjelder industri- og næringsvilkår. Skatter økes, endres eller innføres nesten hver stortingsperiode. I statsbudsjettet kommer ny flyseteavgift eller doblet sukkeravgift som lyn fra klar himmel.

Forleden foreslo et offentlig utvalg ledet av Karen Helene Ulltveit-Moe at lakseoppdrettere bør betale opptil 40 prosent særskatt på driftsoverskudd. Begrunnelsen som gis, er – enkelt oversatt – at selskapene tjener for godt til at de kan beholde alt selv.

annonse

Konsekvensene av slik uforutsigbarhet er blant annet at kronekursen svekkes mot de fleste store valutaene – ikke bare euro og amerikanske dollar, men sågar russiske rubler. Siden 1. juli har euro, dollar og rubler henholdsvis lagt på seg 4,98, 6,77 og 6,32 prosent mot NOK.

Hvis skatteforslaget får gjennomslag, vil anslagsvis 7 milliarder kroner årlig overføres fra lakseoppdretterne til stat og kommuner. Resultatet blir at vi istedenfor flere multimillionærer og milliardærer smører pengene tynt utover.

Det blir kanskje noen hundrelapper ekstra på meg og deg i form av kommunale parkbenker, elleve måneders studiestøtte og flere sengeplasser ved omsorgshjem. Men samtidig svekkes oppdretternes vekst- og oppkjøpspotensial.

Likhet eller selvstendighet

På den ene siden har Norge jevn fordeling av landets goder, særlig inntektene fra våre felles naturressurser. Dette skal vi omfavne og føre videre. I Kasakhstan, et annet land med svære oljeressurser, ser befolkningen lite til velstanden.

Samtidig lager vi ris til egen bak ved å motarbeide fremveksten av en pengesterk og tallrik milliardærklasse som dessuten har sin lojalitet til Norge.

Det kan være vondt å se Stordalen kjøpe luksusyacht, mens du selv putrer rundt i en Skager 660.

Men når kinesere, arabere og amerikanere lander på Gardermoen og kjøper opp alt fra lokale hjørnesteinsbedrifter til toppetasjene på Tjuvholmen, vil vi kanskje savne Fredriksen, Røkke og de få milliardærene som Norge hadde.

Forrige gang etnisk norsk overklasse ble økonomisk utarmet og til slutt forsvant, endte det med selvstendighetstap i fire hundre år.

Uten en sterk milliardærklasse kan vi ikke hevde Norges selvstendighet. Så enkelt er det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon