Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) redegjorde tirsdag for trygdeskandalen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Opposisjonen mener Stortinget må sikre seg innflytelse når trygdeskandalen skal granskes. Alt tyder nå på at saken havner i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Flere partier understreker nå hvor viktig det er at Stortinget tar grep om og blir hørt i prosessen videre.

– Stortinget må ha regien og sette premissene for granskningen av Nav-skandalen fremover, fordi det kan gi føringer også for innholdet i selve granskingen, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.

annonse

Han mener granskningen må være uavhengig av regjeringen og Nav helt fra starten, blant annet fordi mange ofre sier de mangler tillit til regjeringens håndtering.

Jobber med mandat

Stortinget kan enten nedsette en granskingskommisjon selv, eller så kan regjeringen gjøre det i dialog med opposisjonen.

– Det er fordi regjeringen ikke kan kontrollere Stortinget. Sakens kompleksitet tilsier derfor at Stortinget må involveres, sier Aps Rigmor Aasrud til NTB.

annonse

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) redegjorde tirsdag for saken i Stortinget. Hauglie opplyste i vandrehallen på Stortinget at hun håper hun kan ta opp saken opp i statsråd allerede fredag.

– Det jobbes nå med sammensetning og mandat for granskingen. Vi må komme raskt i gang. Det vi ikke trenger nå, er forsinkelser. Vi fikk mange signaler i dag om hva opposisjonen er opptatt av, og jeg vil være lydhør for innspill, sier hun til NTB.

Neppe særskilt komité

Senterpartiet foreslo i et brev til Stortingets presidentskap mandag at Stortinget oppretter en særskilt komité for å se på saken. Det ble også gjort i kjølvannet av 22.-juli-terroren, under ledelse av daværende KrF-leder Knut Arild Hareide.

Ifølge partileder Trygve Slagsvold Vedum vil en slik komité innebære en bredere behandling i Stortinget enn om saken sendes til arbeids- og sosialkomiteen og eventuelt også til kontrollkomiteen. Han mener også at en slik komité kan erstatte en ekstern granskning.

Formelt skal saken drøftes mellom de parlamentariske lederne og i Stortingets presidentskap, men forslaget har liten støtte i de øvrige partiene, etter det NTB forstår.

Alt tyder dermed på at Stortinget torsdag, etter innstilling fra presidentskapet, beslutter å sende saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Kontrollsak tirsdag

Komiteen møttes tirsdag, men drøftet ikke saken på sitt møte. Det vil først kunne skje kommende tirsdag, når komiteen eventuelt formelt har fått saken.

– Eventuelle spørsmål som skal stilles i den forbindelse, får vi vente med til vi eventuelt har fått en sak, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap).

annonse

Også Øvstegård fra SV er helt klar på at saken hører hjemme i kontrollkomiteen.

– Etter redegjørelsen, som var en fin gjennomgang av hva som har skjedd, sitter fortsatt jeg og SV igjen med spørsmål om hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, sier han.

Øvstegård peker på at Stortingets kontrollfunksjon, med åpenhet og tverrpolitisk forankring, er den mest legitime måten å komme til bunns i hvorfor ikke alarmen gikk før.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon