(AP Photo/Alex Brandon, File)
annonse

Men nå gjenstår valg av sted for signering. Skal det være kasinobyen Macau eller jordbruksstaten Iowa?

Avtalen skal være på rundt 60 prosent av hva de opprinnelig planla, og resten skal forhandles frem etterhvert. Partene tar høyde for at avtalen blir signert i slutten av neste uke.

Les også: Trumps handelskrig rammer omtrent alle kinesiske varer

annonse

Det er snart presidentvalg, og Donald Trump trenger å vise handlekraft og forhandlingsevne. Avtalen inneholder at Kina skal importere mer fra USA, blant annet landbruksprodukter. Iowa har vært tydelig merket av den 16 måneders lange handelskrigen mellom verdens to største økonomier, og det første primærvalget skal være i delstaten. Det vil være en seier for Trump å få undertegnet avtalen nettopp der.

Iowa er en av statene i Midtvesten, den ligger mellom elvene Mississippi og Missouri. Delstaten har en befolkning på 3 millioner mennesker, og er USAs rikeste landbruksstat. Den grenser til Minnesota i nord, Wisconsin i nordøst, Illinois i øst, Missouri i sør og til Nebraska og Sør-Dakota i vest.

Hva hans kollegia i Kina, Xi Jinping ønsker er enda ikke kjent. Kina har ikke kommentert hvor deres president vil møte Trump, bortsett fra at de har sagt at snakket om Macau som «spekulasjoner».

Tim Stratford, leder for den amerikanske handelsforeningen i Kina, han er negativ til hvordan avtalen er forhandlet frem.

– Selvfølgelig er dette bra for bøndene, og jeg er glad for at de får hjelp, men det er ikke akkurat hva vi ønsker oss. Det virker som at det passer opp mot presidentens politiske mål. Det løser ikke de systematiske problemene som næringslivet har, sier Tim Stratford til South China Morning Post, skriver Dagens Næringsliv.

annonse

Les også: Trump og Xi inngår våpenhvile i handelskrigen

Egentlig var planen at Trump og Xi Jinping skulle treffes under toppmøtet til Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) i Chile. Der medlemslandene skulle diskutere digital økonomi, regional tilkobling og kvinners rolle i økonomisk vekst. Men på grunn av de store opptøyene har det møte også blitt avlyst, slik som FNs klimakonferanse.

Les også: Chile trekker seg som arrangør av FNs klimakonferanse

– Avtalen kan undertegnes av representanter for presidentene. Dette avhenger av hvor ivrig Trump er. Han står foran et valg og et enormt innenlandsk press. Så han har behov for å vise sin sterke ledelse mer enn Xi, sier analytiker Yuan Zheng ved Chinese Academy of Social Sciences til South China Morning Post.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.