Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix
annonse
annonse

Spiondømte Frode Bergs norske forsvarer, Brynjulf Risnes, blir stadig mer optimistisk til at klienten hans snart kan slippe fri fra russisk fengsel.

Tidligere onsdag bekreftet president Vladimir Putins talsperson at de vurderer en søknad om benådning fra spiondømte Berg.

– Han soner en dom på 14 år i fengsel for spionasje og har sendt inn en søknad om benådning til Russlands president. Vi har mottatt søknaden og den blir behandlet etter det gjeldende regelverket, sa president Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov under en pressekonferanse onsdag ifølge nyhetsbyrået Ria.

annonse

Peskov kom imidlertid ikke med noen opplysninger om når det vil bli tatt en avgjørelse om søknaden.

Advokat Brynjulf Risnes mener det er svært godt nytt at benådningen av Berg nå har kommet til en kommisjon direkte under presidenten.

Forbehold

– Vi som jobber med saken, og familien, er vant til tilbakeslag, så vi tar alt med visse forbehold. Men for hver ny opplysning som peker i samme retning, så blir man mer optimistisk, sier Risnes til NRK.

annonse

I midten av oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

– I sum med de signalene vi får fra Litauen og Moskva, så peker alle piler i samme retning, nemlig at det finnes en slik avtale. At denne avtalen inkluderer Frode Berg og at en utlevering kan være nært forestående, tror jeg er sannsynlig, mener Risnes.

Putin

Noen dager etter at den mulige avtalen ble kjent, opplyste menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva til Interfax at de har anbefalt president Vladimir Putin å benåde Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sa Risnes til NTB etter at nyheten om at Putin hadde blitt anbefalt en benådning var kjent.

Risnes mener det er vanskelig å si akkurat når en overlevering av Berg vil finne sted, men han antar at det ikke skjer før etter torsdag. Da skal det litauiske parlamentet behandle et lovforslag som kan legge til rette for en avtale mellom Norge, Litauen og Russland om utveksling av spiondømte fanger.

Fakta om Frode Berg-saken 

annonse

* Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.

* Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.

* Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

* Berg ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

* Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.

* I midten av oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

* 24. oktober meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

* 25. oktober opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.

* 6. november bekrefter en talsperson for president Vladimir Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas. Ifølge Bergs advokat Brynjulf Risnes er det søknaden fra Berg selv som Russland har mottatt og som vurderes.

* 7. november skal parlamentet i Litauen behandle et lovforslag som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon