Interiør rettssal sett fra dommerbordet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Lokallagslederen Roy Kanestrøm (FrP) krever implementering av lyd- og bildeopptak i norsk rett, slik at domstolene kan holdes ansvarlig for eventuelle overtramp.

Norsk rettsvesen har den siste tiden blitt gjenstand for massiv kritikk, etter at det ble klart at domstolene siden 2012 har urettmessig dømt 36 personer til fengsel for trygdesvindel. Nå tar en av Fremskrittspartiets lokallagsledere til orde for en justering på statsbudsjettet, for å finansiere tiltak som vil gjøre det lettere å føre kontroll med domstolene. 

I Granavolden-plattformen ble regjeringspartiene enige om at justispolitikken skal sikre den enkeltes krav på rettssikkerhet, rettferdighet og likhet for loven.

annonse

I regjeringsplattformen heter det blant annet at regjeringen vil legge til rette for at nye digitale arbeidsmetoder tas i bruk for å bidra til en mer effektiv ressursbruk, gjennomføre tiltak som effektivisere straffeprosessen i enkeltsaker uten at rettssikkerheten svekkes, samt trappe opp arbeidet med å innføre lyd- og bildeopptak i norske domstoler, altså at man med lyd og bilde dokumenterer det som foregår i retten. 

Les også: NAV-skandalen skyldes ikke bare en arrogant statsmakt, også feige advokater og sjamanjagende medier har et stort ansvar

– Løsningen er der

Roy Kanestrøm er lokallagsleder i Sør-Odal Frp. Han foreslår nå en ekstrabevilgning på 100 millioner på statsbudsjettet for 2020, slik at man endelig kan finansiere innførselen av lyd- og bildeopptak i norske domstoler. Forslaget er sendt ut til Frps fylkesledere. 

annonse

– Nå har jeg i et par år presset ganske mye på at man skal komme i gang med midler. Domstolskommisjonen har gått inn og sagt at det de har i sine prøveprosjekter er godt nok. Det de sier er at løsningen er der, bare de får penger, sier Kanestrøm til Resett. 

Vil unngå skandaler

Han påpeker at sikring av lyd og bilde i rettssalene kan bidra til at man unngår situasjoner som den pågående NAV-skandalen, og forhold som kan føre til at Norge dømmes i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), som for eksempel i barnevernssaker. Norge har blitt dømt i EMD i 2 barnevernssaker foreløpig.

– Vi vil kunne spare staten Norge for mye penger dersom vi får på plass lyd og bilde, og får sikret bevisførselen. Nå har har vi jo NAV-skandalen og mange barnevernssaker der vi ser at bevis forsvinner. Det blir jo helt fjernt, ikke minst med tanke på barna, sier lokallagslederen.

– Ikke mye penger

annonse

Kanestrøm påpeker at det er anslått at det vil koste 100 millioner å innføre lyd og bilde i norske rettssaler, noe som ikke er særlig mye på et statsbudsjett på nesten 1500 milliarder

– Det er lite penger det er snakk om.

Frp-politikeren påpeker i sitt endringsforslag at feil som er begått i norsk tingrett, lagmannsrett og Høyesterett har innebåret brudd på menneskerettighetene.

– Dette er ikke en rettsstat verdig, og vi er blant de verste på menneskerettighetsbrudd, fremholder han.

Med lyd- og bildeopptak vil man lettere kunne dokumentere slikt.

– Når det kan legges til grunn som bevis, får vi et helt annet nivå på rettsstaten.

– Dette er noe jeg har tatt opp med fylkeslederne og rådgivere i justisdepartementet. Jeg skal også ta det opp med Kallmyr, sier Kanestrøm, og forteller at han skal i et møte med justisminister Jøran Kallmyr neste mandag. 

Les også: Nav tok feil om trygdeeksport – minst 36 uskyldig dømt

annonse

Optimistisk

Han har tro på at politikerne sentralt vil vise handlekraft i denne saken og støtte ekstrabevilgningen.

– Jeg har tro på at det vil komme opp til diskusjon, og at det skal komme på plass. Det koster så lite, så nå må man vise litt handlekraft og realisere det som er bestemt. Det blir jo veldig feil å gå og vente til neste høst, da det kommer en rapport om digitalisering, lyd og bilde, uten å gjøre det domstolene også vil at vi skal gjøre. Vi er nødt til å sikre det som er bevis, slik at den norske rettsstaten kommer dit den skal være. 

Kanestrøm tror at mange nordmenn, som ikke har opplevd kritikkverdig behandling av det offentlige tidligere, sitter med et urealistisk bilde av den norske rettsstaten som perfekt eller ideell. Det kan være en bremsekloss for nødvendig politisk endring, slik at også domstolene kan holdes ansvarlige når de gjør feil.

– Det jeg tenker når jeg mottar henvendelser, og jeg mottar mye om skandaler, er at du klarer ikke å forstå hva det er som skjer i samfunnet før du har kjent på det selv. Og de som har kjent på det, klarer heller ikke å gjøre noe med det, sier Frp-eren avslutningsvis.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon