Kjetil Rolness er sosiolog og samfunnsdebattant. Foto :NTB Scanpix
Sosiologen Kjetil Rolness. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
annonse

Litteraturprofessor mener samfunnsdebattant Kjetil Rolness bidrar til å skape et skille mellom «oss og dem».

Litteraturprofessor Frode Helland er aktuell med en ny bok, «Rasismens retorikk – studier i norsk offentlighet». Her får samfunnsdebattant Kjetil Rolness sterk kritikk, ifølge Klassekampen

Rolness blir kant en «retorisk entreprenør» som bidrar til å skape et skille mellom «oss og dem», «vi og de norske», «de andre», «utlendingene» og «innvandrerne». 

annonse

–  Han er en type skribent som retorisk påstår at han står for fakta, rasjonalitet, opplysning og logikk, men som i praksis ofte bare reproduserer fordommer – som han selv også løper etter.  

Han sier også at man av forskjellige grunner har blitt «ekstremt redde for å si at dette er rasistiske forestillinger», samtidig som han understreker at Rolness selv ikke nødvendigvis selv krysser den grensen.

– Begrepet «rasisme» er nå offisielt tømt for mening. Og i det norsklæreren har gjort seg ferdig med rødblyanten, er det ikke lenger ord igjen til føre noen debatt om islam og innvandring i Norge, skriver Rolness i en kommentar på Facebook.

annonse

Kjetil Rolness: Skal hat bekjempes med svartmaling?

Hvite og middelaldrende

De «retoriske entreprenørene» er gjerne middelaldrende, hvite menn, ifølge professoren. 

– Han er en av de skribentene som flytter grensene for hva som kan sies, men uten helt klart å krysse grensene selv, sier Helland.  

– Det er påfallende at man innbiller seg at etnisiteten, kulturbakgrunnen eller landene foreldrene kommer fra, skal være forklaringen på at noen grupper er overrepresentert på kriminalstatistikken. Men de trekker ikke inn mer opplagte forklaringer, som det at de er fattige eller bor i et utsatt strøk i byen, mener litteraturprofessoren. 

Rolness har ikke  besvart Klassekampens henvendelser. Resett har vært i kontakt med Rolness, men det har ikke lykkes å få en kommentar fra samfunnsdebattanten. 

Han har imidlertid kommentert saken på sin egen Facebookprofil: 

annonse

Jeg er en «retorisk entrepenør» som har flyttet grensene for hva som kan sies om minoriteter i norsk offentlighet, uten…

Publisert av Kjetil Rolness Onsdag 6. november 2019

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse