Det arrangeres markeringer over hele landet til støtte for Klimasøksmålet mot staten. Her fra Eidsvolls plass i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Greenpeace og Natur og Ungdom har anket et klimasøksmål mot staten. Tirsdag  startetsaken i lagmannsretten. De mener at oljeutvinning i Barentshavet er et brudd på Grunnloven.

– Tingrettens dom sier det er lov å ødelegge kloden bare det skjer litt etter litt, sier miljø­organisasjonenes advokat Cathrine Hambro, skriver NRK.

Cathrine Hambro gikk hardt ut mot dommen i tingretten i sitt innlednings­foredrag. De kom til at de aktuelle områdene ville stå for en «marginal» økning av norske klimagassutslipp.

annonse

– Det er marginale utslipp som har skapt klimakrisen. Tingrettens dom sier at det er lov å ødelegge kloden, bare det skjer litt etter litt, sa Hambro.

Les også: Natur og Ungdom etterlyser tiltak fra kommuner som har vedtatt klimakrise

Greenpeace og Natur og Ungdom krever retten også må regne med utslipp fra olje og gass som eksporteres til andre land. Men tingretten la til grunn kun utslipp i Norges grenser.

annonse

– Det er som om klimakrisen ikke finnes. Utslippene gjør samme skade, på samme måte, og utgjør samme risiko for samfunnet, uansett hvor det skjer. Men handlingen som gjør dette mulig – utvinningstillatelsen – den skjer i Norge, sa Hambro i lagmannsretten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon