President Donald Trump holder tale på innvielsesseremonien til sitt presidentskap i Washington, D.C., 20. januar 2017. Foto: Rex
annonse
annonse

Donald Trump forsetter å ligge godt an i meningsmålinger i viktige amerikanske vippestater. 

En meningsmåling foretatt av New York Times fastslår at USAs president Donald Trump fortsatt har gode sjanser til å vinne vippestatene som forsikret at han ble president i 2016. Han ligger derfor godt an til å stikke av med seieren i 2020, stikk i strid med de fleste meningsmålinger og spådommer.

Det finnes tegn på at Trumps flertall i det amerikanske valgkollegiet har vedvart eller til og med økt siden han vant presidentvalget 2016.

annonse

Demokratisk bekymring

De nye meningsmålingene burde gi Demokratene grunn til bekymring. Tallene konkluderer med at Trump er svært konkurransedyktig i seks viktige svingstater – Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Florida, North Carolina og Arizona. Mens han så vidt ligger bak Joe Biden, leder han over Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

Vippestatene: Donald Trump gjør det best mot Elizabeth Warren, dårligst mot Joe Biden, mens Bernie Sanders ligger midt imellom.

Vinner Trump til slutt i disse statene, ligger USA 45. president veldig godt an til å bli gjenvalgt, selv om han taper det totale antallet stemmer nasjonalt i USA med en større margin enn han gjorde i 2016.

Salig ubevissthet

annonse

Den amerikanske politiske kommentatoren Jonathan Chait mener at Demokratene vant mellomvalget i 2018 ved å unngå kontroversielle posisjoner og ved å fokusere på svakheter i republikansk politikk. Først og fremst Donald Trumps maktmisbruk, samt forsøk på å fjerne helseforsikringen til millioner av amerikanere.

Chait argumenterer med at Demokratene nå har gått vekk fra denne strategien – noe som gir Trump gode sjanser til å bli gjenvalgt som USAs president om drøyt et år.

– Ved å jobbe ut fra den forutsetningen om at landet stort sett er enige med dem om alt, eller at det ikke er nødvendig å være enig med flertallet av velgerne i viktige saker for å vinne valget, er Demokratene salig ubevisste om den ekstremt høye sjansen for at Trump kommer til å bli gjenvalgt, skriver han.

«La-la land»

Chait mener at nasjonale meningsmålinger i USA gir et ufullstendig bilde av det amerikanske politiske landskapet. Man burde derfor ikke bruke dem til å spå utfallet av presidentvalget i 2020.

annonse

– Hvis du har satt din lit til nasjonale meningsmålinger for å få et bilde av valgkampen, bor du sannsynligvis i la-la land. Uansett hvor upopulær Trump er nasjonalt, ser han rett på valgseieren for øyeblikket, konkluderer han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon