Det var her, på en Kiwi-butikke i Møllergata i Oslo sentrum, at russeren gikk til angrep på en kvinne og en mann 17. januar i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

En russisk statsborger (20) som var tiltalt for drapsforsøk på to personer i en butikk i Oslo i januar, er i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern.

17. januar i år knivstakk mannen fra den russiske republikken Basjkortostan en 26 år gammel kvinne i ryggen på en Kiwi-butikk i Møllergata. Hun ble påført livstruende skader og lå flere dager i koma.

Etter å ha knivstukke k vinnen, forsøkte han å drepe en mannlig ansatt i butikken, som gjorde kraftig motstand og unngikk å bli skadet.

annonse

Saken ble først etterforsket som en vanlig politisak. Mediene omtalte kun saken i notisform, men etter at Resett begynte å stille spørsmål om saken, kom det også frem at etterforskningen ble overtatt av PST. 

I avhør sa han først at han forsøkte å drepe flest mulig mennesker.

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sa PST-sjef Benedicte Bjørland, etter at det ble kjent at PST hadde overtatt etterforskningen av saken.

annonse

Kom fra Sverige

Senere endret han forklaring og terrorsiktelsen ble frafalt i februar.

Russeren var ifølge tiltalen fra Det nasjonale statsadvokatembetet psykotisk under knivangrepet, og onsdag falt dommen om tvungent psykisk helsevern.

Rettens begrunnelse er at det i dag en «nærliggende og kvalifisert fare for gjentakelse av alvorlige voldslovbrudd», ifølge Ntb.

Mannen ble etter angrepet siktet for terror. I avhør sa russeren at han ønsket å drepe flere 20-åringen har siden 27. mars vært innlagt på Dikemark, der han er undergitt høyeste sikkerhetsnivå, ifølge Ntb.

annonse

Rettssaken gikk i Oslo tingrett fra 15. til 18. oktober.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse