Sian og Arne Tumyr har til hensikt å brenne Koranen under et arrangement på torvet i Kristiansand 16. november. Nå reagerer Jan Oddvar Skisland (Ap), som vil ha tillatelsen vurdert på nytt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ytringsfriheten trumfer alt, sier politiet, som vil la SIAN demonstrere i Kristiansand neste helg. Det skjer en uke etter at kommunen fratok dem tillatelsen.

Det opplyste politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand da det nye formannskapet møttes for første gang onsdag.

– Det er ikke kommunen som kan beslutte at en demonstrasjon er ulovlig, det er det politiet som avgjør ut fra settingen der og da eller tilleggsinformasjon vi har fått. Terskelen for å si nei er ekstremt høy, men vi har mulighet til å gripe inn underveis av hensyn til sikkerheten, sa Hortemo, ifølge Fædrelandsvennen.

annonse
– Ikke straffbart å brenne en bok

I forkant har tidligere leder Arne Tumyr i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) varslet at han vil brenne en Koran under demonstrasjonen.

Etter å ha blitt klar over dette, har ordføreren og rådmannen i byen gjort det klart at kommunen vil trekke tilbake tillatelsen for demonstrasjonen, om Tumyr holder fast ved å gjennomføre koranbrenningen.

– Når budskapet er ubehagelig og vanskelig, blir vi testet på ytringsfrihet, ikke når det er noe alle trives med. Å brenne en bok er ikke straffbart, sa Hortemo.

Venter motdemonstrasjon
annonse

Ifølge politistasjonssjefen vil politiet imidlertid slå hardt ned på provokasjoner som kan øke faren for sammenstøt mellom SIAN-demonstranter og motdemonstranter. Han sier politiet anslår at flere hundre muslimer vil samle seg til en motdemonstrasjon.

Hortemo sier politiet derfor er klare på at det ikke skal være koranbrenning, og at de vurderer visse vilkår, som for eksempel forbud mot åpen ild.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon