Justisminister Jøran Kallmyr, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og utviklingsminister Dag Inge Ulstein under presentasjonen der regjeringen trapper opp arbeidet mot diskriminering og hat mot muslimer. Foto NTB/Scanpix.
annonse
annonse

Islamkritikere risikerer å bli stemplet, mener tidligere journalist.

Regjeringen skal lage en nasjonal handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer, men de må avgrense hva de mener med diskriminering og hat, mener han.

– Etter det offentlige ordskiftet å bedømme, kan det bli en utfordring. Skillelinjene mellom hat, diskriminering og kritikk, selv berettiget kritikk, er i mange tilfeller er visket ut, skriver den tidligere journalisten i Finansavisen, Kjell Erik Eilertsen i Aftenposten.

annonse

Eilertsen sier at de som er i befatning med integrering, vet at utfordringene som regel er knyttet til personer med opprinnelse fra islamske land. Statistikk viser også det.

Les også: Alle vet at innvandring svekker den norske velferden

– Siden århundreskiftet har innvandrere fra islamske land hatt en gjennomsnittlig sysselsettingsgrad på 47 prosent mens snittet blant andre ikke-vestlige innvandrere er 63 prosent, hele 16 prosentpoeng høyere.

annonse

Forskjellen er stor og tydelig, skriver Eilertsen og krever en forklaring fra samfunnsforskere, antropologer og religionsforskere. Han inviterer politikere og samfunnsforskere først til å forholde seg til de store forskjellene. Dernest bør de forklare forskjellene og gjøre seg opp en mening om hvilken betydning de har for samfunnet på sikt.

Les også: Elefanten i statsbudsjettet: Her er tallene for hvor mye innvandringen koster hvert år

– Når analysen er gjort, bør de foreslå en innvandrings- og integreringspolitikk som fungerer, mener Kjell Erik Eilertsen.

Han skriver at det i Europa er århundrelange tradisjoner for å kritisere religion og myndighet, herunder «deres målbærere og tilhengere». «Men når det gjelder kritikk av islam, blir det straks mer følsomt,» skriver han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon