Ketil Solvik-Olsen under lanseringen av sin bok «På vei». Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Bekymret for de langsiktige konsekvensene av høy innvandring og langer ut mot skremselspropaganda i klimakampen.

Flere har merket seg at den tidligere Frp-nestlederen og samferdelsministeren skriver lite om innvandring i sin nye bok, «På vei».

Selv forteller han at han ikke kjenner seg igjen i det bildet og sier han skriver om innvandring i boka, som er gitt ut på Jæren forlag.

annonse

– Hvis du får for store folkevandringer på kort tid, risikerer du at de du kommer og bosetter deg hos, opplever seg som fremmede i sitt lokalsamfunn.

Les også: Solvik-Olsen: – Mistet respekten for Hareide

Han har bodd snart ett år i USA og understreker at innvandring i seg selv ikke trenger å være negativt. Men han er bekymret for rask og ukontrollert innvandring.

annonse

– Ofte blir innvandringsdiskusjoner sånn at enten er du for eller mot innvandring, mener han. Han er bekymret for at integreringen ikke fungerer bra nok.

– I norsk politikk drar man opp rasismekortet med en gang noen er kritisk, sier han og erkjenner at det også kan bli brukt tilsvarende sterke ord om de mest asylliberale.

Vi er ikke så annerledes, fortsatte han. Selv om Frp har andre meninger.

– Vi har hvert fall ikke så onde motiv som vi av og til blir tillagt.

Olje og klima

Han uttalte seg kritisk om subsidier av fornybar energi og viste til hvordan iPhone i sin tid ble en kjempesuksess, helt uten statlig hjelp.

Les også: Ketil Solvik-Olsen åpner for å overta som partileder etter Siv Jensen

– Det er det samme vi kommer til å se med fornybar teknologi som vokser eksepsjonelt sier Solvik Olsen og viste til hvordan de i samferdselskomiteen på Stortinget for få år siden så på solcellepaneler som «hytteteknologi». I dag er bildet helt annerledes.

annonse

– Derfor er han skeptisk til å subsidiere fornybar energi.

– Vi trenger ikke vedta at vi skal legge ned olja, fordi solenergi kommer til å konkurrere ut olje mange steder, sa han.

– Skal vi fase den ut fra de landene som faktisk tar miljøhensyn, eller skal vi legge ned for at bandittstatene skal få lov å holde på med sitt. De kommer ikke til å føre en politikk som gjør det mulig å fase inn fornybar energi raskere.

Skam

– Har du noen gang kjent på oljeskam? fikk han spørsmål om.

– Nei, det har jeg ikke kjent på, men jeg har hørt at andre har det.

annonse

– Jeg tror nettopp det å ha vokst opp i den regionen og ha kunnskap om hvor viktig miljø er også fordi som jobber i oljeindustrien. Jeg tror jeg har et mer realistisk syn på det enn de som bor i Oslo sa han og avviste at rogalendinger er «miljøverstinger».

Han advarte også mot at ungdom kan bli fanget av skremselspropaganda.

– Hvis vi hele tiden snakker ned og later som at alt går galt, klarer vi ikke inspirere ungdommen. Da bruker de tiden på å protestere i stedet for å ta utdanning og ta vare på kloden.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon