Førsteamanuensis Lars Gule. Foto: NTB/Scanpix
annonse
annonse

Førsteamanuensis Lars Gule ved OsloMet forsvarer koranbrenning, og mener SIAN bør få demonstrere i Kristiansand.

I en kronikk publisert i Fædrelandsvennens papirutgave onsdag, skriver førsteamanuensis Lars Gule om den omstridte organisasjonen SIANs (Stopp islamiseringen av Norge) planlagte demonstrasjon på Torvet i Kristiansand sentrum 16. november.

Gule forsvarer SIANs rett til å ytre seg i det offentlige rom:

annonse

– Både Sivilombudsmannens avgjørelse i 2016 og de juridiske vurderingene bak SIANs tillatelse til å demonstrere på Tøyen torg i Oslo i høst, gir klare indikasjoner på at SIAN ikke kan eller bør nektes på juridisk grunnlag å markere seg i Kristiansand i november, skriver han. 

Les også: Gule mener Resett-kommentar kan være straffbar – ekspertene tviler

Ikke en hatefull ytring

Så har Kristiandsands avtroppende ordfører Harald Furre (H) sagt at kommunen bør revurdere den tillatelsen som er gitt SIAN til å demonstrere. Han mener at det å brenne Koranen er en hatefull ytring. Det er Lars Gule uenig i. 

Han siterer ordlyden i straffelovens § 185, og presiserer at denne loven rammer ytringer om individer og grupper. Ikke hellige skrifter.

– Er det å brenne en såkalt hellig tekst en hatefull ytring? Hvem utsettes for hat, nedverdigende ytringer, ringeakt osv.? Det er åpenbart ikke et individ eller en gruppe. Kort sagt er ikke det å «vanhellige» noe som er oppfattet som hellig av noen, det samme som en hatefull ytring. 

annonse

Krenker ikke menneskeverd

– Grunnen er ganske enkelt at kvalifiserte hatefulle ytringer innebærer krenkelse av noens – et individs eller en gruppes – menneskeverd. Å vanhellige noe er ikke en slik krenkelse. Det som er hellig for noen er hverdagslig for andre.

Gule fremholder også at provoserende ytringer kan være viktige for å sette fokus på det man mener er overtro, urimelig praksis eller diskriminering.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon