Førsteamanuensis Lars Gule. Foto: NTB/Scanpix
annonse
annonse

Førsteamanuensis Lars Gule ved OsloMet forsvarer koranbrenning, og mener SIAN bør få demonstrere i Kristiansand.

I en kronikk publisert i Fædrelandsvennens papirutgave onsdag, skriver førsteamanuensis Lars Gule om den omstridte organisasjonen SIANs (Stopp islamiseringen av Norge) planlagte demonstrasjon på Torvet i Kristiansand sentrum 16. november.

Gule forsvarer SIANs rett til å ytre seg i det offentlige rom:

annonse

– Både Sivilombudsmannens avgjørelse i 2016 og de juridiske vurderingene bak SIANs tillatelse til å demonstrere på Tøyen torg i Oslo i høst, gir klare indikasjoner på at SIAN ikke kan eller bør nektes på juridisk grunnlag å markere seg i Kristiansand i november, skriver han. 

Les også: Gule mener Resett-kommentar kan være straffbar – ekspertene tviler

Ikke en hatefull ytring

annonse

Så har Kristiandsands avtroppende ordfører Harald Furre (H) sagt at kommunen bør revurdere den tillatelsen som er gitt SIAN til å demonstrere. Han mener at det å brenne Koranen er en hatefull ytring. Det er Lars Gule uenig i. 

Han siterer ordlyden i straffelovens § 185, og presiserer at denne loven rammer ytringer om individer og grupper. Ikke hellige skrifter.

– Er det å brenne en såkalt hellig tekst en hatefull ytring? Hvem utsettes for hat, nedverdigende ytringer, ringeakt osv.? Det er åpenbart ikke et individ eller en gruppe. Kort sagt er ikke det å «vanhellige» noe som er oppfattet som hellig av noen, det samme som en hatefull ytring. 

Krenker ikke menneskeverd

– Grunnen er ganske enkelt at kvalifiserte hatefulle ytringer innebærer krenkelse av noens – et individs eller en gruppes – menneskeverd. Å vanhellige noe er ikke en slik krenkelse. Det som er hellig for noen er hverdagslig for andre.

Gule fremholder også at provoserende ytringer kan være viktige for å sette fokus på det man mener er overtro, urimelig praksis eller diskriminering.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon