Illustrasjonsbilde. REUTERS/Stringer
annonse
annonse

NRKs program «Innafor» 30. oktober, handlet om et privat Instagram-forum der unge jenter deler videoer og bilder av selvskading og selvmord.

De syv siste årene har 15 norske jenter tilknyttet dette forumet alene, begått selvmord. Langt flere i samme forum påfører seg selv alvorlige skader og forsøker å ta livet sitt.

Fellesnevneren

annonse

Jentene er, eller har vært under en form for psykisk helsevern. Sannsynligheten for at de har blitt foreskrevet antidepressiva, er meget høy. Selvmord og selvskading er nevnt som en mulig bivirkning for alle former for antidepressiva, og fremhever at unge mennesker er særlig utsatt. «Bør ikke brukes for unge under 18 år» understrekes i samtlige pakningsvedlegg som følger med denne type psykofarmaka. Allikevel står anslagsvis 5000 unge mellom 15 og 19 år på antidepressiva i Norge. Tallet for unge mellom 20 og 25 år ligger på ca. 14000. Pilene for utskriving av antidepressiva til unge har pekt bratt oppover de siste ti årene. 

Les også: Solberg: For mange unge mennesker begår selvmord

Det er noe som er fryktelig galt

Når et stort antall deprimerte ungdommer blir så mye sykere mens de får psykiatrisk behandling, skulle en logisk slutning kunne være at årsaken kan ha noe med behandlingen å gjøre. Psykologene som intervjues i programmet, nevner ikke antidepressiva, til tross for at de må være kjent med den særlige risikoen for unge forbundet med bruk av denne type medisiner. At temaet er helt fraværende, gir grunn til mistanke om at verken de unge selv, eller deres foresatte er tilstrekkelig informert om de livsfarlige bivirkningene som kan forekomme. Det er lite sannsynlig at terapeuter i hjelpeapparatet vil sette fokus på det. Svært få vil risikere å miste jobben ved å boikotte behandlingen deres overordnede (psykiatere) har bestemt.

annonse

Kontroverser

Det er mange kontroverser rundt effekten av antidepressiva. Noen studier sier at de ikke virker mot depresjon, mens andre studier sier at de virker. Felles for forskningen som sier at antidepressiva virker, er at den ikke nevner skadepotensiale og bivirkninger, eller bruker ressurser på å tone det ned. Mens forskning som sier at antidepressiva ikke virker, retter et tungt blikk på skadelige effekter. 

Det er som regel selskapene som produserer medisinene som betaler for studiene som utelater mulige skadevirkninger og konkluderer med at antidepressiva virker. Mens studiene som kommer til motsatt konklusjon, og også vektlegger skadevirkningene av antidepressiva, gjerne er gjort av statsbetalte eller uavhengige forskere.

Hvem har definisjonsmakten?

Tallene for bruk av antidepressiva viser at det er studiene som betales av produsentene av medisinen, som har definisjonsmakten. Det er de som har bestemt at antidepressiva virker. I 2004 ble de tvunget av FDA, (Food and Drug Administration) til å inkludere informasjon om økt risiko for selvmord og selvskading i pakningsvedlegget, etter tallrike rapporter om at særlig unge mennesker hadde opplevd den type bivirkninger. 

annonse

Studiene som viser at antidepressiva ikke virker, og kan ha alvorlige, skadelige effekter, blir ikke tatt i betraktning, annet enn hos noen få, uavhengige privatpraktiserende.

Myndighetenes holdning

Det offentlige hjelpeapparatet jobber åpenbart ut fra holdningen om at antidepressiva virker, er uskadelig for de fleste, og at ungdommene som får livene sine ødelagt, eller dør, er verdt å ofre. Det er ikke mulig å se noen annen årsak til at de potensielle skadevirkningene av bruk av antidepressiva hos unge, ignoreres. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon