Den underjordiske tunnelen strekker seg 100 meter fra en kjeller i vest til en bygning i øst. Den ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Berlinmuren ble reist. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom fredag med en advarsel til både Kina og Russland. Han er i Berlin i anledning markeringen av murens fall for 30 år siden.

– Vestlige, frie nasjoner har et ansvar for å forhindre trusler mot folket fra myndighetene i land som Kina, Russland og Iran, sa Pompeo fra talerstolen.

Han poengterte at USA og deres allierte bør forsvare det som ble vunnet i 1989, og «anerkjenne at vi utfordres at verdiene til ufrie nasjoner».

annonse

Det er denne helgen 30 år siden Berlinmuren falt – en hendelse som ble et symbol på kommunismens fall i Europa. Pompeo sa i sin tale at det etter murens fall ble antatt at folket var fri.

– Vi tok feil. I dag invaderer Russland, ledet av en tidligere KGB-offiser som var stasjonert i Dresden, naboland og dreper opposisjonelle, sa Pompeo ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Sammenlignet Kina med DDR

Utenriksministeren rettet også oppmerksomheten mot gassledningen Nord Stream 2, som er under konstruksjon mellom Russland og Tyskland, og advarte om at Europa med denne gjør seg avhengige av den russiske presidentens «innfall».

Han snakket også om Kinas autoritære styre, og sammenlignet landets kommunistpartis undertrykkelse av befolkningen med metoder «forferdelig like» metodene brukt i tidligere DDR.

annonse

Pompeo advarte samtidig mot kinesiske selskapers planer om utbygging av 5G-nettverk.

Utenriksministerens tale ble holdt under et møte med den tyske forsvarsministeren Annegret Kramp-Karrenbauer, der han understreket behovet for en solid forsvarspolitikk.

Reagan

Den amerikanske utenriksministeren er på et to dager langt besøk i Tyskland, hvor han har besøkt stedet der han tjenestegjorde under Den kalde krigen.

USAs ambassade i Berlin avduker fredag en statue av Ronald Reagan i forbindelse med markeringen. Den er plassert på ambassadens terrasse, på høyde med berømte Brandenburger Tor. Porten var bakgrunn da Reagan holdt sin berømte tale i 1987 der han utfordret Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov til å rive ned muren.

Åpnet tunnel

I anledning markeringen ble en rømningstunnel, lokalisert under restene av muren, åpnet for publikum torsdag.

annonse

Den underjordiske tunnelen, som er 100 meter lang, ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Øst-Tyskland (DDR) stengte grensene.

Berlins borgermester Michael Müller åpnet tunnelen torsdag, og rettet samtidig en takk til dem som bygget den.

– Det er flott å se at kampen for frihet også ble tatt under bakken. Man kan få en autentisk opplevelse av motet til kvinner og menn som forsøkte å ta folk til frihet og motstå Øst-Tysklands regime, sa Müller.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon