Store demonstrasjoner har rystet Bolivia de siste ukene, her i hovedstaden La Paz onsdag. Foto: Juan Karita, AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Bolivia er preget av uro og mistillit som følge av valgfuskanklagene som henger over landets mangeårige president Evo Morales.

– Det er en veldig bekymringsfull situasjon, som har blitt stadig mer polarisert. Med den voldelige tradisjonen i Bolivia, er det grunn til å være bekymret, sier forsker og forfatter Vegard Bye til NTB.

Bolivia har blitt kastet ut i et politisk kaos etter at Morales, som har sittet ved makten siden 2006, for tre uker siden vant første runde av presidentvalget.

annonse

Opposisjonen er splittet når det gjelder veien videre. Morales’ hovedutfordrer Carlos Mesa krever en andre valgrunde. Luis Fernando Camacho, som leder den delen av opposisjonen som har tilhold i Santa Cruz-regionen, krever at Morales går av.

Så langt har ikke de væpnede styrkene i landet tatt side i konflikten. Camacho oppfordret denne uken militæret til å stå på «folkets side». Regjeringen anklager opposisjonen for kupplaner.

Anklagene om valgfusk oppsto da stemmetellingen uten forklaring ble satt på pause i et døgn. Valgresultatet ga Morales akkurat nok stemmer til å slippe en valgrunde nummer to.

Betingelsen er at valget må vinnes med mer enn 10 prosentpoeng. Morales fikk en oppslutning på 47 prosent, mens motstanderen Carlos Mesa skal ha fått 36,5 prosent.

annonse
Rasistiske tendenser

Bye karakteriserer Mesa som en moderat politiker, som blant annet bidro til å sikre overgangsfasen da Morales kom til makten som landets første president med urfolksbakgrunn.

– Mesa er en høyt respektert journalist og akademiker i Bolivia, med et gjennomført demokratisk sinnelag og respekt for de indianske kulturene, sier Bye.

Forskeren viser til at Santa Cruz-opposisjonen rommer sterke separatistiske krefter som heller ønsker løsrivelse enn å være underlagt et regime dominert av urbefolkningen i et land der urbefolkningen er i flertall.

– Her finner vi både rasistiske og direkte fascistiske tendenser, sier Bye.

Luis Fernando Camacho fløy denne uka fra Santa Cruz til La Paz for å prøve å få Morales til å gå av. Den mektige katolske kirken har tatt avstand fra de drastiske kravene.

annonse

– Å be om at presidenten går av, er et radikalt tiltak, sier Jesus Juarez, erkebiskop i Sucre.

Mistet oppslutning

Under Morales og sosialistpartiet MAS har Bolivia nasjonalisert landets olje- og gassfelt og gjennomført omfattende jordreformer. De siste årene har presidentens popularitet dalt, blant annet som følge av anklager om korrupsjon.

– Morales fikk helt klart flest stemmer, selv om vi ikke nøyaktig vet hvor mange det var. Men oppslutningen om han har dalt, sier Bye.

FN fordømmer volden som har kostet minst tre mennesker livet og økt i omfang de siste dagene. Fire personer ble torsdag pågrepet i forbindelse med drapet på en student. 20-åringen ble drept i gatekamper mellom tilhengere og motstandere av Morales i Cochabamba sentralt i Bolivia. 95 mennesker ble såret, ifølge lokale medier.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon