Tyrkiske og russiske militærkjøretøy patruljerer grenseområdene mellom Tyrkia og Syria. Foto: Mehmet Guzel / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En syrisk demonstrant døde da et tyrkisk militærkjøretøy kjørte over ham fredag. Kjøretøyet var del av en tyrkisk og russisk militærpatrulje i nordøst i Syria.

Det tyrkiske militærkjøretøyet kjørte gjennom en folkemengde som demonstrerte mot militærpatruljen, ifølge kurdiske styrker og observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tyrkias forsvarsdepartement sier oppdraget, som gikk fra den syriske byen Qamishli til landsbyen Derik ble fullført som planlagt, og at det ble utvist rimelig aktsomhet.

annonse

Departementet sier patruljene ble beskyttet av droner.

Sammenstøt

Den drepte mannen var en del av en gruppe beboere som kastet sko og steiner mot militærkolonnen. Tyrkiske styrker svarte med tåregass.

Ti mennesker er innlagt på sykehus etter sammenstøt mellom demonstranter og militærpersonell, ifølge aktivistgruppa Rojava Information Center, som holder til i kurdiskkontrollerte områder.

Militærkolonnen er en del av patruljeringen som inngår i den siste avtalen om våpenhvile i regionen, mens kurdiske stridende trekker seg tilbake fra grenseområdene.

annonse
200.000 på flukt

Nesten 200.000 mennesker har blitt drevet på flukt av sammenstøtene som har fulgt Tyrkias inntreden i Nord-Syria. Tyrkias to avtaler med henholdsvis Russland og USA satte et håndbrekk på Erdogans offensiv, men det er fortsatt sammenstøt rundt grensene av området Ankara kontrollerer.

Røde Kors sier de er svært bekymret for de sivile i området, etter at en viktig vannstasjon ble stengt på grunn av sammenstøtene. Allouk-stasjonen, som benyttes av over 400.000 mennesker i og rundt byen Hasaka, har vært ute av drift siden 30. oktober. Hjelpeorganisasjonen har begynt å dele ut drikkevann til de fordrevne i området.

FN anslår at 92 sivile har mistet livet som følge av Tyrkias offensiv.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon