Gullbarrer. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
annonse
annonse

Selv om jeg er enig med Resett og Lurås om at gullreserver er veien å gå, så møter vi på et par praktiske problem.

Lurås tar til orde for at ti prosent av Oljefondet bør plasseres i gull. Men det er 100 milliarder dollar som gir mer enn 2000 tonn gull.

Det er mye gull.

annonse

Årlig gruveproduksjon ligger mellom 2500 og 3000 tonn. Det meste av gullet som befinner seg over bakken ligger fast hos sterke eiere, spesielt etter flere år med flyt av gull fra Vesten mot Østen.

Les også: Oljefondet har passert 10 billioner – på tide å putte litt av det i gull?

Skulle Norge bli en storkjøper av gull, la oss si med et mål på 2000 tonn, vil flere ting skje.

annonse

Gullprisen ville stige kraftig med en storkjøper av fysisk gull. Ingen sentralbanker liker at gull stiger i verdi målt mot deres fiat valutaer. Norges Bank ville fått verbal juling i møter i BIS, sentralbankenes sentralbank i Bern.

Verdens finansministre ville stått i kø hos Siv Jensen for å protestere mot at oljefondet trakk ut investeringer ut av deres nasjoner. Rundt $ 200 milliarder er et stort beløp og det ville skape bølger i finansverden.

Les også: Sentralbankene ser større rolle for gull og renminbi

Signalet Norge sender med en preferanser for gull mot fiat valutaer ville skapt bølger. Første telefonen ville kommet fra USAs finansminister hvis ikke fra Trump selv.

Sentralbankene kan ikke bryte med hverandre hva angår kjøp av gull og gullpris. Sistnevnte er det eneste gjenværende ærlige inflasjonsvarselet og hvis Norge skulle «varsle» om problem i økonomien ved å søke tilflukt i gull så ville en hel fiat verden reise seg mot oss.

Norge burde følge Lurås sitt råd, men i en mer moderat mengde enn hans 2000 tonn. Store kjøp ville sprenge gullprisen. I dag er kun 0.5% av verdens formue oppbevart i gull. Hvis preferansene skulle endres til gamle nivåer på 7-8%, eller bare 2% så ville prisen gå i taket.

annonse

Ingen i sentralmakten ønsker fokus på gull fordi fokus på gull er det samme som negativ fokus på fiat valuta. Og med de høye gjeldsnivå vi har etablert globalt så er det ingen som ønsker seg altfor lave verdier på fiat valutaer eller høyere renter.

Husk at BIS og sentralbankene er monopolister hva angår fiat valutaer. Ingen av disse ønsker at monopolsituasjonen skal utfordres av krypto valutaer eller gull. Det dreier seg om makt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon