Debatt i regi av Foreningen for alle konservative studenter (FAKS). Foto: FAKS
annonse
annonse

Foreningen for alle konservative studenter inviterte til paneldebatt med Christian Tybring-Gjedde, Torbjørn Røe Isaksen og Christian Smedshaug, ledet av Simen Sandelien, torsdag 7. november. 

Hensikten var å undersøke hva konservatisme i 2019 er.

Debatten tok en vri mot ulike mulige regjeringssamarbeid med hovedvekt på den konservative plattformen i norsk politikk. 

annonse

Er det noe håp om å friste Senterpartiet over tilbake på høyresiden i norsk politikk, på en plattform bygget rundt konservatisme? spør debattleder Simen Sandelien. 

Både Høyre og Fremskrittspartiet, representert Torbjørn Røe Isaksen (H) og Christian Tybring-Gjedde (FrP) spilte på positive toner i sin respons på spørsmålet. 

– I den siste meningsmålingen utgjorde Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet 49,5 prosent. Senterpartiet med 19,5 prosent alene. Jeg tror SP er er mye mer konservative, at de ikke var veldig komfortable i forrige regjering, svarer Tybring-Gjedde.

Debatt i regi av FAKS. Foto: Skjermdump fra Facebook.
annonse

Les også: Andre rekordmåling for Senterpartiet på få dager 

På vippen 

Et potensielt samarbeid avhenger av vippepartier ifølge deltakerne i debattpanelet. 

– Alle partier i Norge er korrelasjoner på en eller annen måte. Jeg kunne sett for meg en type regjeringssamarbeid med SP i fremtiden. Så er det mange i Høyre som mener at det er det verste de kan se for seg. Man kan ikke regne med at et Høyre som går i regjering med SP og FrP vil ha 23-24 prosent oppslutning. Det ville vært som vanlig, man vil måtte re-orientere hele velgerkartet, svarer Røe Isaksen. 

Regjeringssamarbeid avhenger av vippepartier. Tybring-Gjedde på sin side ser for seg at Miljøpartiet de grønne og Rødt vil være avgjørende vippepartier, basert på hans teori om at Venstre kommer til å forsvinne ut.

– MDG er selve antitesen, altså virkelig antitesen, til SP, sier Røe Isaksen. 

Han har liten tro på at SP vil kunne samarbeide med MDG. 

Å hoppe mellom regjeringssamarbeid blir litt som å klamre seg til makten. Det er klokt å være i opposisjon også, for å samle partiet på en bedre måte, sier Tybring-Gjedde. 

annonse
Bilde fra salen. Foto: Resett

Les også: Tybring-Gjedde om Oslovolden: – Vil man innse at innvandringen fra dysfunksjonelle land i realiteten er ute av kontroll?

Splittet, men håp 

En deltaker fra publikum presiserer at FrP og SP, sett på avstand, har en del likhetstrekk når det gjelder hang til tradisjoner: 

Hva skal til for at disse to partiene, for å redde neste valg, kommer på talefot og kommer nærmere hverandre? 

– Jeg snakket med Trygve Slagsvold Vedum (SP) om dette. Han presiserer at SP er et konservativt parti. Så jeg tror at det er store muligheter for det. Det er så mange områder hvor SP og FrP er enige, blant annet forsvar og fiskeri på kysten. Vi blir nødt til å gi etter på en del ting når det gjelder markedsliberalismen, gårdsbruk og landbruk blant annet, men det tror jeg egentlig det er en stor stemning for i landet forøvrig. Jeg tror denne voldsomme reformiveren er på retur også i FrP. Jeg tror SP som et kulturbærende parti kan finne mye til felles med FrP, svarer Tybring-Gjedde og fortsetter: 

– Men FrP er jo også veldig splittet. Det er viktig å få med seg. Jeg sitter ikke her og prater på vegne av alle i FrP, vi har mange ulike innfallsvinkler, det er mange ganger jeg sitter og piner meg selv når jeg ser hva regjeringen gjør og lurer på hvorfor jeg er der. Men igjen, jeg tror SP og FrP kan ha mye felles. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon