Trond Giske (Ap) møter pressen på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø, der han fredag deltok for å snakke om medienes håndtering av metoo. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
annonse
annonse

Trond Giske sier mediepresset gjorde det umulig å fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet.

Da Giske trakk seg i januar 2018, var varslene mot ham ennå ikke ferdigbehandlet i partiet.

Men mediepresset var for stort til at han klarte å stå i det.

annonse

– Det var godt over 100 mediesaker hver eneste dag. Det var en dag det var 500 medieoppslag. Og det tok aldri slutt. Den eneste måten det kunne ta slutt på, var at jeg trakk meg, sier Giske til NTB.

– Det var ikke egentlig et valg. Det var helt nødvendig slik situasjonen var da, sier han.

Kontroversiell paneldebatt

Giske var fredag hovedattraksjon på den nordnorske mediekonferansen Svarte Natta, der han deltok i en paneldebatt om pressens dekning av metoo.

Mediekonferansen har høstet storm for arrangementet, der Giske var invitert nettopp for å fortelle om hvordan det var å oppleve medienes kjør da varslene mot ham kom.

annonse

Kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen skulle opprinnelig delta i panelet, men trakk seg i protest da hun så hvordan debatten var lagt opp. «Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til», skrev Ulstein på Facebook.

Aps kvinnenettverk i Troms holdt dessuten et motarrangement samtidig med debatten.

Etterlyste kildekritikk

Giske benyttet for sin del anledningen til å etterlyse mer kildekritikk i mediene.

Da han gikk av som Ap-nestleder, var innholdet i varslene mot ham ikke offentlig kjent, påpekte Giske under paneldebatten. Men det er de i dag.

– Så nå kan enhver gjøre seg opp en mening selv, sa Giske.

annonse

Ifølge ham hadde det vært bedre om selve innholdet i varslene ble gjort offentlig kjent fra starten av.

I stedet måtte han forsvare seg mot påstander fra anonyme kilder og varsler som ble beskrevet som svært alvorlige, men som leserne ikke fikk vite innholdet i.

Selvransakelse

I etterkant har det derimot vært positive tegn til selvransakelse i mediene, ifølge Giske.

– Nå to år etterpå opplever jeg at det er en større mulighet til nyansert diskusjon i en del medier. Bare at denne debatten arrangeres – det hadde ikke skjedd for et år siden, kanskje ikke engang for et halvt år siden, sa han under paneldebatten.

Overfor NTB beskriver han situasjonen som helt annerledes i dag enn da han gikk av:

– Nå er det en helt annen nøkternhet. Og jeg opplever at de vanlige presseetiske standardene er gjeninnført.

Brøt retningslinjene

Varslene mot Giske var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel, og ikke lenge etter at han gikk av, konkluderte Arbeiderpartiet med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske har selv bedt om unnskyldning for flere av sakene, men han har også bestridt innholdet i enkelte av varslene.

Ifølge ham trenger det ikke nødvendigvis være enten- eller – enten at alt må beklages, eller at alt må bestrides.

– Det kan jo tenkes at det finnes en virkelighet imellom der.

TV 2 retter, presiserer og beklager noen av sine saker om Trond Giske. I alt ti saker er nå rettet, ifølge nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

– Vi retter og presiserer og i noen tilfeller beklager. Det handler primært om manglende samtidig imøtegåelse, skriver Solbrække i en tekstmelding til Medier24.

Hun skriver også at det dreier seg om ti saker, og at rettelsene ble gjort fredag.

Trond Giske og forholdet til mediene er igjen i søkelyset etter at han snakket om pressens dekning av metoo på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø fredag.

Fra salen i Tromsø sa TV 2s Elin Sørsdahl følgende:

– Vi gjorde feil. TV 2 har, etter at vi hadde Giske på internt seminar der han påpekte at TV 2 har brutt Vær varsom-plakaten, på eget initiativ gått gjennom vår dekning. Jeg vet ikke om det ligger ute ennå, men vi kommer til å presisere og beklage ti artikler, sa hun.

Fra scenen fikk hun takk fra Giske selv.

– Det TV 2 gjør nå, er veldig bra, sa Giske.

Karianne Solbrække sier til Medier24 at Giske var gjest på et internt seminar hos TV 2-nyhetene i oktober, og at det var der han først kom med påstander om at også TV 2 har gjort til dels grove feil i sin dekning av sakskomplekset.

Trond Giske på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø. Han er der for å snakke om medias håndtering av MeToo. Debatten blir ledet av Anki Gerhardsen. Her i debatt med Elin Sørsdahl, Trygve Aas Olsen, Erik Stephansen og Kjetil Bragli Alstadheim. Forfatter Anja Sletteland t.v.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Svarte Natta nekter for «Giske-show»

Trond Giske er hovedtrekkplaster på mediekonferansen Svarte Natta. Styreleder Amund Trellevik tror det kan bli ubehagelig for Ap-politikeren.

– Som alle andre som deltar i debatter på Svarte Natta, kommer Trond Giske til å få meget velformulerte, kritiske og sikkert for hans del ubehagelige spørsmål, sier Trellevik til NTB.

Han nekter å være med på kritikken Svarte Natta har fått for å legge opp til en paneldebatt der det er Trond Giske som settes i rollen som «offer».

– Det er ikke slik at vi gir Trond Giske en scene der han skal sitte og renvaske seg.

Trakk seg i protest

Diskusjonen skjøt fart mandag denne uka da kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen trakk seg fra debatten.

«Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har nå utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til», skriver Ulstein på Facebook.

Hun beskylder Svarte Natta for å ha endret premissene etter at hun sa ja, og for å legge opp til en debatt der det er Giske som framstår som offeret i stedet for kvinnene som varslet mot ham.

Presseetisk debatt

Trellevik er ikke enig. Han viser til at Giske vil møte et erfarent panel og en sal bestående av 300 journalister og redaktører.

– Hvis ingen av disse personene klarer å stille ham et kritisk eller reflektert spørsmål, så er jeg mer bekymret for norske journalister, sier Trellevik.

Paneldebatten går av stabelen fredag. Formålet er å få i gang en presseetisk debatt om medienes rolle under metoo.

Trellevik legger til at det nok hadde vært enklere for Giske å velge en annen arena for å snakke ut. Nå går Ap-politikeren i stedet inn i det konferansesjefen kaller «løvens hule».

– Trond Giske stiller opp på Svarte Natta uten vilkår, påpeker han.

Gleder seg ikke

Giske selv sa til avisa Nordlys denne uka at han ikke gleder seg til debatten.

Arrangementet vil være første gang Giske offentlig debatterer metoo siden han gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet. Han har kun uttalt seg om saken ved et noen få anledninger. Men nå mener Giske tida er moden.

– To år etterpå håper jeg det er mulig å ha en samtale, i hvert fall om hvordan pressen arbeidet med sakene. Jeg er spent på hvordan diskusjonen blir, sier Giske til Nordlys.

Varsler

Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Samme måned konkluderte Arbeiderpartiet med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon