Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
annonse
annonse

Dagen-redaktøren advarer mot å gi islam særskilt beskyttelse fra latterliggjøring, vanhelligelse eller kritikk.

16. november planlegger den omstridte organisasjonen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) å demonstrere på Torvet i Kristiansand sentrum. Arrangementet har vært gjenstand for offentlig debatt, og kommunen trakk for en uke siden tilbake tillatelsen som ble gitt SIAN. Torsdag varslet politiet imidlertid at de tillater demonstrasjonen, med ytringsfriheten som begrunnelse.

Det er blitt kjent at SIAN med Arne Tumyr i spissen i spissen planlegger å brenne Koranen under arrangementet, og dette er ikke bare populært. Tumyr har tidligere hatt ledende verv i Human-Etisk Forbund

annonse

Les også: SIAN-leder Lars Thorsen dømt til betinget fengsel for brudd på hatytringslovene, Fanny Bråten frifunnet

Like ikke bokbrenning

En av dem som mener det er bra at SIAN får demonstrere er Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han mener også det er innenfor ytringsfrihetens rammer å brenne Koranen. 

– For det første er det viktig for meg å si at jeg ikke liker bokbrenning. For meg er det noe totalitært over det, som henleder til 30-tallet. Når det er sagt så synes jeg likevel det er innenfor ytringsfriheten, og at det er riktig at politiet ikke griper inn mot det, sier Selbekk til Resett.

annonse

Han påpeker at det er mye mer risikofylt å brenne Koranen enn det er å brenne Bibelen.

– Så er det et tankekors at brenning av Koranen er en enorm sikkerhetsrisiko, mens brenning av Bibelen er et slags humorinnslag. Otto Jespersen brant jo som kjent Bibelen 2006 i Ålesund. Her er det en dobbelstandard jeg synes er ubehagelig.

– Forkastelig

Selbekk understreker at han ikke har mye til overs for SIANs budskap og retorikk.

– Jeg er ikke noen tilhenger av SIAN, men de har demonstrasjonsfrihet og ytringsfrihet i Norge, og det må også gjelde for en organisasjon som har et budskap som utfordrer og som flertallet synes er forkastelig, det er jo derfor ytringfriheten er til. Vi har den ikke for å hylle kongehuset, regjeringen eller politisk korrekte meninger. Den er der for å beskytte meninger som de fleste de fleste mener er forkastelige. Jeg er en av dem som mener at det SIAN mener er forkastelig, slår han fast.

annonse

– Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) mener at koranbrenning er en hatefull ytring som rammes av rasismeparagrafen. Hva tenker du om en slik uttalelse? 

– Det mener jeg ikke at det gjør. Jeg er imot brenning av alle bøker, men det er en ytring, og hvis noen vil gjøre det, så mener jeg at det er innenfor å gjøre, selv om jeg personlig er kritisk. 

Les også: SIAN-aktivister tiltalt for «hatefulle ytringer»: – Gode muslimer følger profeten Muhammeds eksempel

Forskjellsbehandling

Selbekk vil ikke anbefale islamkritikere å bruke tid på koranbrenning:

– Men det er et stort tankekors hvor farlig koranbrenning er, og hvor ufarlig det er å brenne Bibelen.

– Vi må passe oss for det at det blir en standard for islam og en standard for alt annet. Det er sånn at du kan tegne karikaturer av hva du vil, bare ikke av profeten Muhammed. Du kan brenne hva som helst, bare ikke Koranen. Det er en type forskjellsbehandling som jeg ikke liker, sier Dagen-redaktøren avslutningsvis. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon