Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
annonse
annonse

Kansler Angela Merkels regjeringsparti står ved et veiskille. Innvandring og en sterk utfordrer fra høyre splitter CDU.

Tysklands forbundskansler Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU risikerer å splittes, etter en rekke dårlige resultater i regionalvalg. Stridstemaet er innvandring, samt hvordan man skal forholde seg til nasjonalistpartiet AfD (Alternativ for Tyskland). 

17 CDU-politikere har nå skrevet under på et åpen brev, der de tar til orde for å samarbeide med AfD, på lik linje med de andre partiene i tysk politikk. Dette rapporterer The Guardian.

annonse

AfD omtales ikke ved navn i brevet, men det konstateres at partiet bør være parat til å samarbeide med «alle demokratisk valgte partier». Dette foreslåtte prinsippet stemmer ikke overens med den sentrale partiledelsens linje. 

Les også: AfD-politiker: Tyskerne må søke beskyttelse mot utlendinger i eget land

Krass kritikk

annonse

Forslaget har følgelig vekket sterke reaksjoner i partiet. I en kommentar publisert i Der Spiegel onsdag kalte partisekretær Paul Ziemiak lederen for AfD i Thüringen for nazist, og advarte mot en allianse med AfD, som han sa ville være «et forræderi mot våre kristendemokratiske verdier».

Regionalpolitiker Werner Henning har fortalt Die Welt at han tror CDU vil splittes, dersom partiets politikere i Thüringen går inn for å samarbeide med AfD.

Josef Schuster, president i Jødenes sentralråd i Tyskland, har sagt at brevskriverne bidrar til «å gjøre AfD mer sosial akseptable», og at dette har skjedd i Tyskland før, med referanse til Adolf Hitler og nazismen.

Passiv kansler

Friedrich Merz, en mer konservativ CDU-politiker, har på sin side kritisert Angela Merkel etter det dårlige valgresultatet i Thüringen, og slått fast at resultatet var et «mistillitsvotum» for kansleren. 

– Vi er i en veldig vanskelig situasjon. Etter mitt syn har det mest å gjøre med kanslerens passivitet og manglende lederskap, som har falt ned over landet som et lag med tåke, sa Merz, som tapte kampen om å bli CDUs partileder til Annegret Kramp-Karrenbauer i desember 2018.

Lederskapsvakuum

Enkelte politikere lojale til Angela Merkel har etterhvert brutt ut i protest mot det de ser som et lederskapsvakuum i partiledelsen.

annonse

– Tyskland er nå et komplett tomrom i alt. Jeg kan ikke se en europeisk politikk, utenriksministeren er et vakuum, kansleren vet alt, men gjør ingenting, påstod Norbert Röttgen, CDUs formann i Forbundsdagens utenrikskomité, i en uttalelse nylig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon