Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
annonse

Tingrettsdommer Morten Bjone, administrerte sist onsdag i Oslo tingrett en sak hvor henholdsvis «Ali», «Mohammed» og «Hussain» var tiltalt for ran av en taxisjåfør.

Nektet å bli med til retten
Da dommeren onsdag morgen entret rettsalen, oppdaget han at det kun var to av de tiltalte som hadde møtt. Han spurte derfor aktor, politiadvokat Lill Vassbotn, hvor tredjemann var. 

Aktor opplyste at vedkommende satt varetektsfengslet i forbindelse med en annen voldssak, samt at han nektet å bli med polititjenestemennene som skulle kjøre ham til tingretten. 

annonse

Dommeren ble tydelig irritert, og informerte aktor at det tross alt ikke var tiltalte som bestemte om han skulle møte for retten eller ikke. Dommeren forlangte deretter at tiltalte snarest ble hentet, om så med makt.

På bakgrunn av ovennevnte, ble rettsaken utsatt i nesten 1 og ½ time.

Les også: Taxiførere i en hemmelig, statsødeleggende gruppe?

Distraherende tilhørere
Ikke lenge etter at retten var satt, ankom flere familiemedlemmer og venner av de tiltalte. De fleste benyttet seg av inngangsdøren som kun partene i saken skal betjene seg av. Dette medførte mye støy og uro som forstyrret forhandlingene.  

Da de fire fem første tilhørerne, som hadde tilknytning til de tiltalte, nærmest kom slentrende inn døra ved siden av dommerens bord, bemerket dommeren med høy, myndig og fast stemme: «Bare for å si til tilhørerne som kom, så er ikke dette noen inngang for tilhørerne. Det er der inngangen er».

Like etter kom nye familiemedlemmer eller venner av de tiltalte brasende inn gjennom samme dør, hvorpå dommeren opprørt bemerket: «Nei, nei, nei. Det er ingen inngang gjennom her, og du som kom sist nå, skal du være her så må du ta av deg lua».

annonse

Svarte frekt og flåkjefta på dommerens forespørsler
Tiltalte «Hussain» besvarte spørsmål fra dommeren på en flåsete måte flere ganger. Dommeren formante da tiltalte med en autoritær moraliserende røst: «Jeg bare spør på en høflig måte, og da forlanger jeg at du kan svare høflig også, bare så du vet det»!

En mobiltelefon til besvær
Da dommeren eksaminerte ransofferet, ringte plutselig en mobiltelefon blant tilhørerne. Dommeren ble da åpenbart forbannet og utbrøt med en kraftig sint stemme mot tilhørerne: «Hvem er det som har mobiltelefonen på? Hvem var det? Hvem sin mobiltelefon var det som låt her? Hva? Var det du som sitter der? Det var din telefon som ringte! Du får kun en advarsel, og det får også alle. Hvis jeg hører så mye som et knys av en mobiltelefon, så går dere rett ut! Bare så dere vet det».

En annen tilhører får også en kraftig reprimande
Dommeren: «Du som sitter med mobiltelefonen i fanget. Den skrur du helt av! Hvis ikke må du ut»!

Ikke noe samlingslokale
På bakerste tilhørerbenk, ble det plutselig mye prat frem og tilbake, og det var utvilsomt at dette avsporet rettens hovedaktører. Dommeren: «Dette er ikke noe forsamlingslokale, og dersom dere ikke klarer å være stille, er det rett ut».

Klar tale
Det er jo åpenbart her at noen bør lære å kjenne sin egen besøkelsestid. 

annonse

Takk til en uredd dommer som tørr å smelle inn realitetene som egentlig foregår i rettssystemet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.