Foto fra IAEA fra innsiden av det iranske atomanlegget i Natanz der sentrifuger brukes til anriking av uran. Foto: Atomic Energy Organization of Iran / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs utenriksminister kaller Irans behandling av en IAEA-inspektør i forrige uke for opprørende og skandaløs.

I en uttalelse fredag sier USAs utenriksminister Mike Pompeo at han er opprørt over hendelsen der en inspektør fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ble stanset under et besøk ved et atomanrikingsanlegg i landet.

– USA støtter fullt ut IAEAs overvåkings- og verifiseringsaktiviteter i Iran, og vi er skremt over Irans mangel på tilstrekkelig samarbeid, sier Pompeo i en uttalelse.

annonse

– IAEA-inspektører må få lov til å utføre sitt kritiske arbeid uhindret. Vi ber Iran om å umiddelbart løse alle problemer med IAEA og gi byråinspektørene de privilegiene og den immunitet de har krav på, heter det videre.

Myndighetene i Iran stanset i forrige uke en av inspektørene fra IAEA da hun skulle delta på et besøk ved atomanlegget ved Natanz. Ifølge Irans representant i IAEA utløste kvinnen en alarm som kunne tyde på at hun var i besittelse av et eksplosivt stoff. Etter inspeksjonen skal kvinnen en kort stund ha blitt hindret i å forlate Iran.

I ettertid har det vært uenighet om hva som egentlig skjedde. IAEAs fungerende leder Cornel Feruta sa at hendelsene er uakseptable. EU reagerte ned bekymring og USAs IAEA-representant kalte utestengelsen av inspektøren for en grov provokasjon.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon