Den hellige Kaaba-steinen i Mekka. Men ingen ikke-muslimer har adgang til byen. (AP Photo/Hasan Sarbakhshian)
annonse
annonse

Hvis det finnes et grenseland for turisme er det Saudi-Arabia. Selve fødestedet for islam, med masse attraksjoner og rørende symbolisme.

Slik bidrar Lonely Planet i markedsføringen av Saudi-Arabia som nytt, trendy reisemål. Iran har jo i mange år vært et yndet reisemål blant globetrottere, og De arabiske emiratene har også store inntekter fra turisme (men trolig enda større utgifter).

«Ved hjelp av en enkel søknad online kan turister endelig få tilgang til kongeriket (…) Dette er ikke et land som bør undervurderes», skriver de videre, og nevner høydepunkter som Mekka og Medina. Uten å nevne at ikke-muslimer ikke har adgang til Mekka.

annonse

Sånn sett er det ikke vanskelig å forstå at Saudi-Arabia vil satse på det samme markedet. Fallet i oljeprisen rammet landet hardt, og dette skaper et mildt, men økende press mot regimet.

Lonely Planet er mer enn villige til å bidra, det er vel grunn til å mistenke at artiklene har kommet i stand som følge av bidrag av oljepenger fra Saudi-Arabias dype lommer, uten at dette er en bekreftet sannhet.

Saudi-Arabia fremstilles som et land med en overflod av kulturskatter, og en fantastisk destinasjon for dykkere. De beskriver et land i utvikling, «kvinner får lov å kjøre bil og skaffe seg pass uten anstand».

Madain Saleh står på UNESCOs verdensarvliste, og skal lokke turister til Saudi-Arabia. REUTERS/Faisal Al Nasser
annonse

Lonely Planet skriver ingenting om menneskerettighetsbruddene, de drakoniske straffene (ca. 150 henrettelser hvert år), kvinners manglende rettigheter og forbudet mot kristne gudshus.

De forklarer ikke hvordan landet styres av en merkelig koalisjon. Den mektige Saudi-familien, som har gitt navn til landet, lever i en unevnelig luksus og bryter mot alle islamske leveregler. Samtidig smører oljemilliardene de  religiøse lederne.

Det eneste de skriver er:

«Besøkende bør gjøre seg kjent med lokal etikette før reisen.»

«Lokal etikette» betyr i dette tilfellet tilnærming til sharia-lover, krav om tildekning av kvinner og forbud mot å praktisere sin ikke-muslimske tro i offentligheten.

Riktignok skal det sies at turister ikke vil bli påkrevd å iføre seg abayaMen det stilles krav om «beskjeden påkledning».

annonse

Forbes skrev om dette temaet i september. De påpekte hvordan Saudi-Arabia forsøker å fjerne fokuset fra de massive bruddene på menneskerettigheter, og fremstille seg selv som et eksotisk og spennende reisemål.

Men de skriver også at det ikke virker, siden en undersøkelse viser at et stort flertall har et negativt inntrykk av kongedømmet.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon