Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / Scanpix
annonse

Flere har opplevd at bussjåfører i Oslo-området nekter dem å ha med hund om bord på bussen. Dette til tross for at Ruter tillater hund og førerhund i kollektivtransporten.

En far på Kolbotn utenfor Oslo fortviler, fordi sønnen ved flere anledninger er blitt nektet å ta bussen, fordi han har hatt med seg hund. Ruter, selskapet som drifter kollektivtransporten i hovedstadsområdet, insisterer på at de sjelden får klager på dette.

Familiefaren forteller Resett at en bussjåføren på rute 81, en muslimsk innvandrer, skal ha påstått at det er forbudt med hund på bussen.

annonse

– Jeg har en sønn på 12 år. Ved to anledninger skulle han ta bussen med hunden vår, og fikk beskjed av bussjåføren om at det var forbudt. Han er såpass oppegående at han forstår at det ikke er norske sjåfører som gjør dette, forteller mannen.

Les også: Fant egen katt hodeløs i nærområdet

Liten hund

annonse

Han fastslår også at dette skal dreie seg om en liten hund. 

– Hunden veier 5 kilo, så det er ingen stor hund. Den første gangen tok sønnen min henne med seg inn på bussen i bånd, og ble fulgt ut igjen. Andre gangen bar han henne med seg i armene. Og da ble han fortalt at det var forbudt, sier mannen, og legger til:

– Jeg kunne bedt sønnen min om å bare stå på sitt, men jeg synes ikke at jeg kan kreve det av en tolvåring.

Resett erfarer at slike forhold ikke er uvanlige, og har hørt om lignende historier tidligere. Mannen fra Kolbotn forteller at han også har hørt fra andre i området at de har opplevd det samme.

– Vi har pratet med andre venner og bekjente som bor her i området om lignende opplevelser. En av døtrene i en annen familie her hadde også med seg en hund, og ble nektet adgang på bussen, forteller han.

annonse

– Et langt gjesp

Han har forsøkt å klage til Ruter, men opplevde ikke at det var noe gehør å få. 

– På Ruters nettsider står det at man kan ta kontakt og klage, men ikke noen spesifikk klageknapp å trykke på. Jeg har jo ikke lyst til å legge igjen mailen min der. Så jeg ringte dit, og kom da i kontakt med et menneske som da ikke prater sånn som vi gjør, og virket helt uinteressant i det jeg tok opp, jeg fikk et langt gjesp, så jeg ga opp.

– Jeg tenker jo at de som svarer på telefon er de samme som synes det er greit å forby hund på bussen. 

Familiefaren har selv jobbet som taxisjåfør, og kjenner til at lignende forhold også eksisterer i denne bransjen, der det også jobber svært mange muslimske innvandrere. 

– Dette føyer seg inn i en rekke. Hunder får jo ofte ikke være med i taxi lenger heller, ikke engang førerhunder. 

Les også: 13-årig jente ble holdt igjen i bussen mens sjåføren rullet ut bønneteppet (+)

– Hund er tillatt 

Ruters pressevakt Knut-Martin Løken svarer svært kort på Resetts spørsmål, men presiserer at det skal være tillatt å ha med hund om bord på kollektivtransporten i hovedstadsregionen. 

annonse

– Hunder og førerhunder er tillatt om bord og reiser gratis. Hunden skal holdes i bånd og ikke være til sjenanse for andre passasjerer. Den skal ikke hindre fri passasje og skal ikke sitte direkte på setet.

Han mener likevel at klager på bussjåfører av denne typen ikke forekommer ofte.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse