Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Kanskje hadde det vært lurt å høre på bygdefolket.

På bygdene langs svenskegrensa er det gammelt nytt. Mange har lenge tenkt og trodd at ulveflokkene som plutselig dukket opp langs svenskegrensa på 80-tallet, ikke kom dit av seg selv.

På kort tid ble det tradisjonelle bygdelivet endret. Det ble vanskelig å ha sau på beite og la hunden gå fritt. Etter hvert begynte noen av ulvene å bli nærgående og spasere forbi stoppet til skolebussen i enkelte områder av sjumilsskogen mellom Trysil og Elverum.

annonse

Les også: Flere sauer drept av ulv på Østlandet den siste tiden

Ulven var jo lenge for alle praktiske formål utryddet. Ikke bare i Norge, men på hele den skandinaviske halvøya. Det fikk folk til å lure, hvorfor skjedde dette egentlig?

Ifølge Rovdata var det gjennom hele 80-tallet bare en familiegruppe og aldri mer enn totalt 10 ulver i Skandinavia. Men fra 90-tallet var det i flere år en prosentvis vekst på mellom 20 og 30 prosent.

annonse

Den offisielle forklaringen har vært at en hannulv vandret fra en finsk-russisk ulvestamme,

Bygdefolk har ment at dette ikke stemmer. De har fortalt historier om ulv som ble satt ut fra svenske dyreparker.

En som har fått merke det er Lars Inge Toverud, som i mange år har hevdet at ulven ble satt ut. Hans engasjement ble for alvor vekket da hunden hans ble drept av en ulv i 1998. Som han selv har fått erfare, er det ikke lenger mulig å drive tradisjonelt friluftsliv i de mest utsatte områdene.

Les også: Nesten 100 ulver registrert her i landet

Han har hevdet at den første ulven ble satt ut i Trysil allerede i 1976. – Myndighetene har løyet og bedratt oss – og befolkningen på bygdene er blitt holdt for narr, mener Toverud.

Men slike som ham har blitt idiotforklart, eller ignorert.

En artikkel i Forskning.no i 2017 avfeier for eksempel slike teorier med at bygdefolk opplever avmakt i møte med samfunnsutviklingen. Morgenbladet har kalt det en konspirasjonsteori.

Men nå kan det vise seg at konspirasjonsteoretikerne kan ha fått rett, likevel.

annonse

Regina Brajkovic har på oppdrag fra Norsk bonde- og småbrukarlag gravd fram nye data om norsk ulv.

Brajkovic har fått gravd fram blod som viser at av sju skutte ulver i Norge var ingen i slekt med finske ulvetisper. Derimot er det slektskap med hunndyr både i Latvia og en dyrepark i Frankrike.

Som Hans Brådsgård skriver i Nationen: Det holder å vise et Europa-kart, og spørre: Hvor troverdig er det at ulv trekker fra Frankrike via Tyskland, Baltikum, Russland og Finland?

Det gis ingen premie for å gjette hvor mange kommentatorer i de store hovedsadsmediene som har kastet seg over tastaturet for å skrive harmdirrende kommentarer.

Men kanskje det hadde vært lurt å lytte til bygdefolket. For engangs skyld.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon