Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

«Det går bra i Norge er omkvedet». Vi har olje og «penger på bok» så mange ser på NOK som en hard valuta på linje med CHF. Til tross for dette har NOK svekket seg de siste årene.

Hvorfor?

Norge fører en finanspolitikk som er ekspansiv. Store underskudd dekkes av oljepenger som sluses inn i økonomien og driver prisene oppover. Videre har vi sett en voldsom økning i gjeld blant kommuner, husholdninger og ikke-finansielle foretak. Alt prisdrivende.

annonse

Så vi har i realiteten gjennomført en intern revaluering (høyere priser) som Norges Bank forsøker å kompensere for ved en ekstern devaluering (svekke NOK) for å beskytte norsk konkurransekraft. Den svake norske kronen er sannsynligvis et resultat av en villet politikk ført av sentralbanken.

En annen forklaring kan være at markedet ikke ser på norsk økonomien som sterk. Man ser på bruken av oljepenger og økning i gjeld og konkluderer med at dette er inflasjons drivende og at skjult inflasjon i Norge er høy. Kronen har mistet kjøpekraft de siste 5 årene målt mot andre valutaer. Mot gull har kronen svekket seg med 85% de siste 20 årene og gull er nær “all time high» mot kronen. Er dette et inflasjonsvarsel?

Retter man et kritisk blikk mot kostnadsnivået i Norge så vil  de fleste ha opplevd at skatter, kostnader knyttet til bolig, transport, næringsmidler og alt annet har steget ubehagelig mye. Det er mulig at markedet ikke ser en sterk norsk økonomi men derimot en økonomi hvor konkurransekraften svekkes og overveldes av en velferdspolitikk som ikke er holdbar.

annonse

For alle som har inntekter, utgifter eller sparing i norske kroner så bør man rette et kritisk blikk mot det som skjer, fordi den svake kronen sender oss et budskap om høy skjult inflasjon.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon