Den tidligere britiske offiseren James Le Mesurier (bildet) ble funnet død rett utenfor boligen sin i Istanbul mandag morgen. Det er uklart hva som har skjedd. Le Mesurier bidro til å grunnlegge De hvite hjelmer i Syria. Redningsarbeiderne fikk opplæring i Tyrkia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En britisk eksoffiser som for seks år siden hjalp til med å danne den syriske hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene, er funnet død i Istanbul.

De hvite hjelmene opererer i opprørskontrollerte områder av Syria og omtaler seg selv som Syrias sivilforsvar.

En rekke av gruppens medlemmer er blitt drept i løpet av krigens gang.

annonse

Gruppen ble opprettet av den tidligere britiske offiseren James Le Mesurier i 2013 og ble blant annet finansiert ved hjelp av Storbritannia.

– Falt fra boligen?

Mandag morgen ble Le Mesurier funnet død ved boligen sin i Beyoglu-distriktet i Istanbul, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. Han ble 48 år gammel.

Tyrkisk politi etterforsker saken. Den foreløpige antakelsen er at han har falt fra tredje etasje.

annonse

Le Mesurier startet og ledet May Day Rescue, som igjen grunnla og ga opplæring til De hvite hjelmene. Han flyttet til Tyrkia med sin kone for fire år siden.

De hvite hjelmene har bekreftet dødsfallet på sin Facebook-side. Hjelpeorganisasjonen uttrykker dyp sorg over dødsfallet.

Russisk kritikk

Det syriske regimet og Russland er svært kritiske til De hvite hjelmene og har anklaget de frivillige for å være utenlandske spioner og terrorister som har iscenesatt kjemiske angrep.

Gruppen, som har over 3.000 medarbeidere i opprørskontrollerte områder, oppgir å ha reddet tusenvis av liv.

I forrige uke anklaget en talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, Le Mesurier for å være en britisk spion med opphold flere steder i verden, blant annet i Midtøsten og på Balkan.

– Gitt Vestens rolle i å undergrave stabiliteten i disse regionene, er det ikke vanskelig å tenke seg hva den britiske etterretningsoffiseren gjorde der, sa hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon