Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT /AFP
annonse
annonse

Lørdag demonstrerte venstresiden mot islamofobi. De kjemper mot det sekulære samfunnet, svarer Marine Le Pens parti Front National.

Islam er den nest største religionen i Frankrike og de er også de største muslimske minoriteten i Vest-Eurpoa. Islams synlighet deler politikere og innbyggere i et land som forsøkte å finne en balanse mellom religion som en privatsak og sekularisme som en offentlig anliggende.

Men synet på muslimers særkrav har etterhvert blitt til en kløft og den er på vei til å utvide seg.

annonse

Arrangørene av demonstrasjonen mot islamoforbi jobbet i to uker for å få flest mulig med, men det var bare ytre venstre som ville delta. De klarte å samle 15 000 mennesker i Paris. Bakgrunnen for demonstrasjonen var at en person som mistenkes å være fra ytre høyre hadde angrepet en moske i byen Bayonne i sørvest Frankrike, han forsøkte å tenne på døra og skadet to personer som ville stoppe han.

Les også: Hallgrim Berg: En handlingsplan mot islamofobi eller en handlingsplan mot ytringsfrihet?

annonse

Men de ble ingen samlende bevegelse mot islamofobi

Sentrum i politikken ville ikke delta, de mente at en slik markering ville true Frankrikes sekulære tradisjon. Marine Le Pen uttalte at demonstrasjonen var organisert av islamister. Demonstrantene gikk igjennom Paris gater og viftet med bannere mens de ropte: «Stopp all rasisme» og «Islamofobi er ikke en mening, men en forbrytelse», melder Reuters.

Les også: Solberg åpen for handlingsplan mot islamofobi

Statssekretær Marlène Schiappa som blant annet har ansvaret for diskriminering uttalte at demonstrasjonene var en protest mot sekularisme, under dekke av at de bekjemper diskriminering. Frankrike har i mange år hatt problemer med balansere muslimenes frihet til å praktisere sin religion med Frankrikes sekulære tradisjon. Det offentlige skal være sekulært og religiøse symboler skal ikke være synlige, det gjelder alt fra statlige bygg til skoler. Loven forbyr alle religiøse symboler, alt fra kors til jødiske kippa.

Men i de senere år har debatten for det meste dreid seg om islam og kvinner tildekking.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon