Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
annonse
annonse

Hvorfor skjer det avvikling av husdyrhold der dyra er friske? Noe jeg mener vi ser mange saker av over hele Norges land denne høsten.

Her er noen tanker om hvorfor media høsten 2019 har flere oppslag om saker der avvikling av husdyrhold skjer.

Ledelse og styring er fraværende på kommunalt og regionalt nivå

annonse

På 1990 tallet ble landbruksnemndene i kommunene og fylkeslandbruksstyret i fylkene lagt ned i en stor omorganisering i Norge. Det betyr at landbruket ikke har politikere som behandler sakene fra gårdbrukere, staten og politikerne, både i kommunene og fylkene.

Landbruksnemndene hadde som regel en egen avis der de delte aktuelle saker med bøndene. Det var lokal gjennomsiktighet og tilhørighet. En hadde lokal kjennskap via politikerne som var medlemmer, om en gårdbruker hadde vansker eller hadde behov for råd og bistand. Dette er omorganisert bort, for at politikere i Stortinget har ønsket dette.

Les også: De farlige snikglobalistene

annonse

Forvaltningen og ledelse på nasjonalt plan er oftest fra Oslo eller en by, de er universitetsutdannet, og de fleste er uten noe som helst tilknytning til distriktet

De mangler erfaring fra gård og stell av dyr. Dette gjelder også politikere i ledende roller. De politiske partiene har sjeldent politikere som har bakgrunn og erfaring fra landbruket, de er naturlig nok sjartret ut underveis. Politikerne er det mange i valgkomiteer og nominasjonskomiteer ikke får plass i verv og på lister høyt oppe for at deres erfaring og kunnskap er for stor.

Og om de har evne til å bli lyttet til, og «ta rommet», så må en for all del unngå disse politikerne. De truer kapitalistene i å nå fram for at de forstår systemet alt for godt. De er folk som er på karrierejakt etter mer i lommeboka uten hjerte for at noen kan rammes underveis. Da skjer ofte det som leder oss til neste punkt.

Les også: Fire av ti gårdsbruk lagt ned

Fortielse og alt annet en sakens framsnakking, dysse saker med mulighet for konflikt og støy ned

Dette skjer på alle forvaltningsnivå. Ofte for personlig vinning hos en eller annen ansatt, eller for at det skal tjene en annen sak. Her kan det virke som at alle mulige midler er tillatt, hersketeknikker, mindre ulovligheter knyttet til habilitet, brudd på taushetsplikt og redelighet i saksbehandling. Politikere som tier for at de selv skal få fortsette i politikken, bare for at honoraret er så stort og hederen de får i media.

Dette skjer i Norge på flere områder, men her fokus på at omorganiseringa har vært en tragedie for landbruket i Norge. Trolig faktisk ønsket av kapitalistene. De skal tjene penger og med denne omorganiseringene er dette så mye enklere. Ingen flinke og ærlige lokale politikere kan framsnakke og mene noe om eiendommene i kommunen og i fylkene.

Derfor er det aller viktigste redskapene å gjenreise landbruksnemndene og fylkeslandbruksstyrene. Med de rette politikerne. Som motpol og stemme for å hindre kapitalistene å få tak i eiendommer som kan bli til areal for boliger, næring eller infrastruktur. Som motpol for å hindre avliving av friske dyr, bevaringsverdige husdyrraser og rovdyr, med barn som uskyldige tilskuere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon