annonse
annonse

Da VG fabrikkerte sitater etter Trond Giskes dans på Bar Vulkan, var skandalen et faktum. Avisen gransket seg selv og journalisten ble fjernet fra sin stilling.

Redaktør Gard Steiro ble sittende, hans oppgave er nå å gjenopprette avisens troverdighet.

Skandalen ble en oppvekker for hele mediebransjen, de hadde ikke klare regler for intervjuer og siteringer. Det kom frem av VG ikke opplyste Sofie om at det var et intervju og hennes utsagn ble tilpasset den vinklingen journalisten selv ønsket. I kjølevannet av dette satte Norsk presseforbund ned kildeutvalget ledet av tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad Svein Egil Omdal.

annonse

Den 5. november la de frem sin rapport. Kildeutvalget så for seg en endring i Vær Varsom-plakatens bruk av sitater.

Les også: Presseutvalg mener mediene må skjerpe seg

Solid etisk fundament

annonse

– Det avgjørende at arbeidet vårt bygger på et solid etisk fundament. Trafikkreglene skal bidra til at den skarpeste journalistikken skjer i trygge rammer, skriver redaktør Gard Steiro på lederplass i VG.

VGs redaktør mener at det gamle regelverket reflekterte ikke i tilstrekkelig grad behovet for å være systematisk transparente om korrigeringer. I en digital tidsalder forventer brukerne økt grad av etterprøvbarhet.

Men Steiro utdyper ikke hvorfor «etterprøvbarhet» er mer aktuelt nå enn før.

Les også: Sofie Bakkemyr til journalistene: – Ikke la «blodjakta» gå til hodet på dere

– VG har mer omfattende trafikkregler enn mange andre medier. Det er ikke uten grunn. Tempoet i nyhetsformidlingen har økt. Daglig må VG-ansatte ta vanskelig beslutninger under tidspress. Klare rutiner og kjøreregler trygger publiseringsprosessene. Vi ønsker å være først med siste nytt, men langt viktigere er det å formidle korrekt informasjon, forteller VGs redaktør.

Steiro innrømmer at VG også i fremtiden vil gjøre feil. Det begrunner han i at journalister også er mennesker – og det er menneskelig å feile.

– Åpenhet er et bærende prinsipp for VG. Vi skal også være åpne om feilene våre. Det tror vi på sikt vil styrke tilliten til journalistikken vår, skriver han på lederplass.

Men om så er riktig om åpenhet hvorfor inngikk VG et hemmelig forlik med medieofferet Sofie Bekkemyr?

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon