Illustrasjonsfoto: Pixabay/Free-Photos
annonse
annonse

22 prosent av alle nordmenn tror ikke at klimaendringene «i første rekke er menneskeskapte», men at det er snakk om naturlige svingninger.

Den tidligere kjemiprofessoren ved Universitetet i Bergen, Einar Sletten, er en av dem, skriver Aftenposten. Han har engasjert seg i foreningen Klimarealistene, som argumenterer for at klimaendringene i hovedsak er naturlige svingninger, og at frykten for CO2-utslipp er overdrevet.

– Hvis man forteller en stor nok løgn, og gjentar den mange nok ganger, så vil folk tro på den. Sånn er det med påstanden om klimakrise også, sier Sletten.

annonse

Les også: Har ikke vært mer snø i Tromsø i begynnelsen av november på nesten 100 år

Respons Analyse har utført landsomfattende telefonintervjuer hvor rundt 1000 personer har blitt spurt om de tror klimaendringene «i første rekk er menneskeskapte eller ikke. 65% tror de i første rekke er menneskeskapte, 22% tror ikke de er det, mens 13% ikke er sikre eller ikke har noen oppfatning om dette.

Sensur

annonse

Sletten, som hverken har fly- eller kjøttskam, mener det er bemerkelsesverdig at så mange skjønner at klimaendringene ikke er menneskeskapte under de forholdene som råder.

– Menigmann får bare informasjon fra media og politikere, og der er det nesten 100 prosent enighet om at vi har en klimakrise. Annen informasjon blir sensurert. Da er det ikke rart at flertallet tror det, sier han.

Direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik, er skuffet over den høye andelen klimaskeptikere.

– Målingen bekrefter at Norge dessverre har en stabil og relativt høy andel av klimaskeptikere i befolkningen. Kunnskapsgrunnlaget for å si at vi er inne i en menneskeskapt oppvarming har aldri vært sterkere, deriblant tre rapporter fra FNs klimapanel det siste året. Utviklingen de siste tiårene stemmer også godt overens med modellene våre, sier han.

Les også: Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima

Jorda er ikke flat

– En del eldre menn er tydeligvis ikke så påvirkelige for forskernes funn og argumenter. Unge mennesker er mer oppdatert på klimakunnskap, sier Furevik til Aftenposten.

Klimarealist Einar Sletten mener at de unge blir påvirket av ensidig informasjon på skolen og i media.

annonse

– Hadde jeg vært ungdom, ville jeg sikkert også trodd på det, sier den pensjonerte kjemiprofessoren.

Det har alltid vært store variasjoner i været forteller den pensjonerte kjemiprofessoren. De som tror på at det vi opplever i dag er en noe helt spesielt, viser bare en totalt historieløshet.

Mens Furevik kritiserer Frp og spesielt Carl I. Hagen for å «fyre opp» under det han mener er kunnskapsløshet, svarer Sletten på denne måten:

– I vitenskapen er det som oftest minoriteten som har vist seg å ha rett. De fleste trodde jorden var flat også.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon