Russlands president Vladimir Putin følger med på den militære øvelsen Tsentr-2019 nær byen Orenburg med en kikkert, 20. september 2019. (Foto av Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP)
annonse
annonse

Det er første gang at noen bekrefter å ha lykkes i å teste slike våpen, men flere observatører er skeptiske og betviler russernes påstander.

Ifølge Defense One, som siterer den russiske avisen Izvestia, testet Russland mindre autonome  droner under de massive Tsentr-2019 militærøvelsene i september. De «selvtenkende» flyvende maskinene skal ha identifisert og bombet målene sine med minimal menneskelig innblanding.

Dronene skal ha vært den 15 kg tunge Orlan-10-modellen, som angivelig kan bære nyttelast på rundt seks kilo, fortalte ikke-navngitte russiske tjenestemenn til Izvestia.

annonse

Uten mennesker

– Under angrepet ødela dronen gjenstander ved hjelp av luftbomber eller spesielle guidede missiler i små containere. Videokameraer sørget for at målet ble ødelagt, påstår Izvestia.

Les også: Nyutviklet amerikansk laservåpen sporer og ødelegger droner

annonse

– Dronene brukte radar og radio for å finne målene autonomt, uten å ty til andre våpensystemer, heter det.

Syria-relatert

Ifølge Sam Bendett, Russland-ekspert på The American Foreign Policy Council i Russland, begynte Russland sannsynligvis å utvikle autonome droner etter å ha skjønt nytteverdien og tatt lærdom i Syria.

– Russerne har hatt kampdroner på ønskelisten sin i en årrekke, sannsynligvis lenge før de ble med i den syriske konflikten. Deres tilstedeværelse i Syria understreket nødvendigheten for en ubrutt beslutningsprosess i droneoperasjoner – med droner som ikke bare identifiser og sporer mål, men som også tar dem ut etter en positiv ID, skrev han i en e-post til Defense One.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon