Birgitte Ellefsen er historiker og jobber på Politihøgskolen. Sammen med sosiologen Mariann S. Leirvik er hun kritisk til kritikk av sosiomisering av politiet. Foto: Politiforum
annonse
annonse

– Forskere krever at medier slutter å bruke anonyme politikilder som kritiserer politiets ledelse for å skape sosionom-tilstander. 

Dette skriver Rita Karlsen hos HRS. Hun fortsetter:

«Det tippet for forskerne da endog Aftenposten på kommentarplass kritiserte politiets ledelse for den myke tilnærmingen til kriminelle. Kanskje forskerne heller skulle være opptatt av hvorfor kriminaliteten både øker og blir mer brutal?»

annonse

«Rights.no og Resett er nå én ting, men da selveste Aftenposten publiserte én kommentar om det samme – og det fra en av deres egne kommentatorer, Therese Sollien – da gikk det i svart for forskerne.»

Sollien skrev blant annet:

«Jeg spør om det ikke er riktig at politiet må bygge tillit hos de ungdomskriminelle. Vise at de vil dem vel. Ta av uniformen, gå i sivil, snakke med ungdommene som mennesker.

Politimannen jeg snakker med, fnyser av det. Det er en drømmesituasjon for verstingene, sier han. – Hva hadde du ønsket deg hvis du var kriminell? Jo, et kompispoliti som sier «Hei, gutten min» istedenfor å sette deg i fengsel.»

annonse

Karlsen skriver:

«For Leirvik/Ellefsen er dette informasjon som ikke går inn. Det skal ikke inn. Det er ikke sant. For det vet nemlig skrivebordsaktører som dem. Straff hjelper ikke, det sier teoriene, hevdes det. Og dette med sosionomering av politiet, det er urettferdig, sutrer de.»

Les også: Debatt om politiets rolle, både i Norge og Sverige

Kriminelle som offer 

Mariann S. Leirvik. Foto: Politiforum

Sosiolog Mariann Leirvik fra OsloMet og Brigitte Ellefsen fra Politihøgskolen har analysert 4.000 artikler i ulike medier. De er visstnok misfornøyde med det «påståtte sosionomisering av politiet» – dog bruken av anonyme politikilder.

annonse

De skriver på Politiforum:

«I studien vår finner vi at politiets øverste ledelse ikke tar offentlig til motmæle mot alvorlige påstander om sosionomisering, infiltrasjon og tilbakehold av informasjon.»

«Sollien må gjerne snakke med anonyme politikilder, men hun bør orientere seg litt bredere før hun bestemmer seg for hvordan politivirkeligheten ser ut.»

Det er gjerne politikere som fremmer en streng innvandringspolitikk som hevder slikt, Per-Willy Amundsen nevnes som et eksempel. Trolig med tanke på denne saken, hvor Amundsen uttaler:

– Ikke bare rekrutteres sosionomer, kriminologer og lignende til politiet, men deres fagkretser er også blitt pensum på Politihøgskolen. Disse fagene har ingenting der å gjøre, de burde vært fjernet. Dette er nymarxisme.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon