Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Det var bare uker igjen til valget. Saker relatert til Støre og økonomiske forhold var betent. Han hadde arvet en god slump penger etter sin bestefar Johannes Gahr, som eide og drev firmaet Jøtul før og under andre verdenskrig. Da tyskerne kom, inngikk Jøtul kontrakter med dem om levering av vedovner.

Så skrev Finansavisen en artikkel. I artikkelen fra august 2017 kom det frem at arbeiderne som oppgraderte brygga på landstedet til daværende utenriksminister Støre i 2011, gjorde jobben uten at skatt og moms ble betalt.

Støre sa til sitt forsvar at det var hans vaktmester på hytta i Kilsund i Arendal, Olaf Halvorsen, som var hans avtalepartner, og at alt mellom dem ble gjort opp med faktura og moms inkludert.

annonse

«Hvordan han organiserte arbeidet var hans ansvar,» sa Ap-lederen til Finansavisen.

Les også: Helge Lurås – Veien til Resett

Svart arbeid

annonse

Halvorsen utførte ikke jobben alene. Vaktmesteren benyttet to arbeidere, og alt ble gjort opp som gjenytelser og vennetjenester, uten skatt og moms. Støre sa han ikke fikk informasjon om dette.

De to arbeiderne som Halvorsen benyttet var ansatt i entreprenørfirmaet Roland AS i Arendal. Det ble også brukt en lekter og annet utstyr som tilhørte samme selskap som de to arbeiderne var ansatt i.

Eieren av selskapet, Trygve Bjørn Roland, ble meget irritert da han fikk vite om utstyrsbruken og måten Halvorsen hadde gjort opp med arbeiderne hans på. I et brev til Støre beskrev han arbeidet med bryggen som «ureglementert».

Dagen før Støre mottok brevet i juli 2011, forsvant Trygve Bjørn Roland fra familiens hjem. Søren Aanonsen, en venn og slektning, steppet inn som daglig leder for å holde firmaet i gang mens det pågikk søk etter Roland.

Saken fislet ut i mediene før valget. Støre gikk til motangrep på Finansavisen og hevdet han ikke var å klandre. Han fikk raskt støtte fra NHO-leder Kristin Skogen Lund og Jan Arild Snoen i den borgerlige miniavisen Minerva.

annonse

Les også: Reiulf Steen ante at det ville være katastrofalt dersom Jonas Gahr Støre ble partileder

– Min mann tok livet av seg på grunn av Jonas Gahr Støre

Men nå kan Helge Lurås avsløre i sin nye bok Veien til Resett: Løgn, illusjoner og politisk korrekthet at Finansavisen satt på mer materiale enn de endte med å publisere. For redaktør Trygve Hegnar fikk kalde føtter.

Lurås skriver at da «Trygve Roland hadde tatt opp sin misnøye med det svarte arbeidet med bruk av hans utstyr på Støres brygge, ble han truet med at ureglementert svart arbeid som Roland AS selv hadde utført noen år tidligere i så fall ville bli eksponert. Og det var ikke tomme trusler. Hans egne ansatte som nå jobbet på Støres brygge, kjente til disse forholdene. Det var også de som truet Roland.»

Da Roland forsvant den 5. juli 2011, var hans kone i en fortvilet situasjon. Hennes mann ble ikke funnet død før fem dager senere. Mens man lette etter mannen, ble hun også «presset for penger av de to ansatte som hadde jobbet svart på Støres hytte på vegne av vaktmesteren. De krevde flere hundre tusen kroner for ikke å fortelle om tidligere svart arbeid i Roland AS,» skriver Lurås.

Les også: Husker du da Jonas Gahr Støre løy om Hamas-samtaler?

Lurås baserer opplysningene på et lydopptak Finansavisen gjorde med enken i 2017. Fru Roland kontaktet lokale myndigheter og ønsket at mannen hennes skulle etterlyses offentlig. «Vi fant ham jo ikke!» fortalte hun på telefon.

I etterkant av henvendelsen hun gjorde til politiet lokalt i Arendal, ble hun ifølge henne selv kontaktet av tjenestemenn fra PST, skriver Lurås. Hun opplevde det slik at PST-folkene som advarte henne i klare ordelag mot å gå ut offentlig ut siden det parallelt med forsvinningen var en konflikt som hadde oppstått mellom hennes mann og utenriksminister Støre. Hun ble bedt av PST-folkene om «å la saken ligge».

«Du må ikke gjøre dette. Det vil bli en stor gulrot og det vil velte hele regjeringen,» ble hun fortalt fra PST.

annonse

Hun fortalte også at folkene fra PST hadde sagt at hvis hun gikk ut med det, ville «det også slå tilbake på deg og din manns firma og det vil bli veldig mye avisskriverier på grunn av dette.» Og den beskjeden var også tilstrekkelig tydelig formidlet så hun «hadde holdt kjeft», helt til Finansavisens journalist ringte.

«Saken er den at min mann tok livet sitt på grunn av Jonas Gahr Støre,» sa hun på lydopptaket ifølge Helge Lurås.

Les også: Jonas Gahr Støre kaller Bompengepartiet for «eksoskameratene»

Koplet til mistillit mot Sylvi Listhaug

Lurås skriver at han fikk tak i disse opplysningene i mars 2018 og vurderte å publisere en sak om det fordi Jonas Gahr Støre kunne seile opp som statsminister dersom Solberg-regjeringen hadde blitt felt på mistilliten mot Sylvi Listhaug.

Men det var ikke uten videre mulig å publisere:

– Disse opplysningene, spesielt at det angivelig var folk fra PST som i praksis hadde truet henne, var såpass eksplosivt og inkriminerende for både Jonas Gahr Støre og PST – eller i det minste noen elementer innen PST – at det ikke uten videre kunne brukes isolert i en sak på Resett, skriver Lurås.

«Vi satt på opptak av hva enken hadde fortalt, og det var liten grunn til at hun skulle dikte dette opp seks år senere, men det var alvorlig og måtte kryssjekkes. I det minste var det uforutsigbart hvordan det ville slå ut hvis vi publiserte det. Hvor mye av hendelsesforløpet var det mulig å avdekke nå så mange år i etterkant? Hvem var PST-folkene? Kunne vi spore dem opp? Like etter at Roland forsvant og PST var på besøk, kom 22. juli og Utøya-massakren. Det må ha svelget alle politiets ressurser,» heter det i boken.

Les også: Dømt for medlemsjuks i AUF, nå får han skryt av Jonas Gahr Støre: – Det er ingen som verver så mange medlemmer til Ap som ham. Han er helt unik

«Mens jeg vurderte frem og tilbake hva vi skulle gjøre, annonserte Sylvi Listhaug at hun trakk seg fra justisministerposten. Dermed bortfalt mistillitsforslaget og regjeringen var reddet. Jonas Gahr Støre var synlig skuffet, han hadde sett for seg å få oppfylt drømmen og det han nok så som sin rettmessige posisjon, å bli statsminister. Jeg la saken upublisert i skuffen, fordi Støre ikke ble statsminister,» skriver Lurås.

Lurås begrunner at saken ikke ble fulgt opp av Resett der og da med «ressursmangel» og skriver videre at de PST-folkene som besøkte enken, mest sannsynlig var en del av livvakttjenesten til PST som Støre hadde tildelt som utenriksminister. Det er bekreftet at de hadde leid seg en hytte i nærheten av Støres i Kilsund sommeren 2011.

Ingen kommentar

I kontakt med Støres kommunikasjonsansvarlig, Siri Storstein Hytten, blir Resett opplyst om at Støre ikke ønsker å kommentere saken.

– Til ditt arbeid med saken kan jeg opplyse om at Støre fikk livvakter først etter 22. juli. Ingen PST-vakter hadde noen kontakt med ham eller opphold i nærheten av hans hytte i den delen av juli som det siktes til, skriver Hytten i en e-post til Resett.

Martin Berntsen ved PST forteller Resett at de husker saken, men nekter for å ha hatt noe med den å gjøre:

– PST har ikke hatt noe med denne saken å gjøre, svarer Berntsen.

Hvem var det som besøkte konen til Roland?

Helge Lurås sier til Resett at han har snakket med enken nå nylig.

– Hun fortalte allerede til Finansavisen i 2017 at hun opplevde at personen som kom på besøk til henne i juli 2011 kom «flybåren fra Oslo». Det er derfor ingen motsigelse i hennes versjon og at livvaktene til Støre først kom på plass senere samme sommer, slik Støre nå avdekker, sier Lurås.

Lurås mener det er flere forhold som her krever avklaring. Ikke minst hvem som faktisk kom på besøk til konen mens mannen hennes var forsvunnet.

– Hun oppfattet selv at dette var folk som kom fra PST og at den personen kom for å snakke Støres sak. PST hevder nå at det ikke var noen av deres folk, men hvem var det i så fall? spør Lurås som sier at enken er sikker på at det ikke var noen fra det lokale politiet.

– Og visste Støre at noen var på besøk til henne? spør han.

Lurås mener Støre heller ikke har sagt noe offentlig ennå om han var klar over at mannen som hadde sendt ham brevet var forsvunnet like etter.

– Støre har tidligere sagt at vaktmesteren som ordnet det svarte arbeidet var i kontakt med firmaet Trygve Roland AS etter at han mottok brevet. Men ble vaktmesteren fortalt at Roland var forsvunnet? Og ble Støre informert om det av vaktmesteren? spør Lurås.

Lurås mener det er flere forhold som Støre må klargjøre.

– Det hadde ikke vært noe å si på om Støre hadde sendt noen til kona til den forsvunne entreprenøren i disse juli-dagene i 2011. Tvert imot, kanskje Støre burde besøkt henne selv for å vise medfølelse og tilby seg å hjelpe, mener Lurås.

– Den forsvunne mannen var tross alt et uskyldig offer i det svarte arbeidet på Støres brygge. Støre burde strakt ut en hånd for å vise medfølelse i det som for konen var en vanskelig tid, sier Lurås, som igjen stiller spørsmål ved hvem som faktisk kom på besøk til Rolands kone og oppførte seg å en måte hun opplevde som truende.

– Var det noen fra PST, eller var det noen andre? Kjente Støre til at noen snakket med kona? Og når visste Støre at Trygve Roland var forsvunnet?

Det har ikke tidligere vært offentlig kjent at Trygve Roland tok selvmord rett etter at han sendte brevet til Støre.

Resett har ikke lykkes i å komme i kontakt med Trygve Hegnar.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse