Lars Gule. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
annonse
annonse

Førsteamanuensis ved OsloMet, Lars Gule, får mange gode tilbakemeldinger på Resett etter at han forsvarte SIANs ønske om å brenne Koranen.

I en kronikk publisert i Fædrelandsvennens papirutgave i forrige uke, skrev førsteamanuensis Lars Gule om den islamkritiske organisasjonen SIANs (Stopp islamiseringen av Norge) planlagte demonstrasjon på Torvet i Kristiansand sentrum 16. november.

Arne Tumyr. Foto: Wikimedia.

SIAN og Arne Tumyr har planlagt å brenne Koranen under demonstrasjonen.

annonse

– Koranen ser vi på som en krigserklæring mot det norske samfunnet, har Tumyr uttalt.

Høyrepolitiker Harald Furre har uttalt til Fædrelandsvennen at Koranbrenning er en «hatefull ytring». Lars Gule er uenig og mener SIAN har rett til å ytre seg i det offentlige rom.

– Er det å brenne en såkalt hellig tekst en hatefull ytring? Hvem utsettes for hat, nedverdigende ytringer, ringeakt osv.? Det er åpenbart ikke et individ eller en gruppe. Kort sagt er ikke det å «vanhellige» noe som er oppfattet som hellig av noen, det samme som en hatefull ytring, sier Gule til samme avis.

annonse

– Bidragsyter på Resett?

Lars Gule har tidligere møtt mye motstand i Resetts kommentarfelt. Men etter uttalelsene i Fædrelandsvennen, er det mange som hyller Gule.

– Gule taler fornuft. Det kan ikke være sant… skriver en.

– Gule virker nå mer som en ytringsfrihets-forkjemper, først med denne amerikaneren så brenning av koranen, Gule blir vel den neste bidragsyter på Resett? skriver en annen person.

– Jeg er helt enig med Lars Gule, men jeg er samtidig veldig forvirret, fordi jeg er helt enig med Lars Gule, skriver en annen.

– Da er den dagen kommet, hvor jeg er fullstendig enig med Lars Gule! Undrenes tid er virkelig ikke forbi.

annonse

Bibel-brenning

Det er ikke første gang brenning av religiøse skrifter skaper overskrifter.

I 2006 fikk Otto Jespersen hjelp fra Ålesund brannvesen til å brenne Bibelen på rådhusplassen i Sunnmørsbyen. Bakgrunnen for Bibel-brenningen var et komedieinnslag som senere ble sendt på TV 2.

Gule svarer

Gule selv har også kommentert under Resett-artikkelen der han får mye skryt. Han er ikke imponert over at Resetts lesere er overrasket.

«Nå har vel prinsipiell tenkning aldri vært Resett eller resettianeres sterke side. Derfor ingen overraskelse over at man her blir overrasket over et prinsipielt forsvar for ytringsfriheten. Som jeg konsekvent har levert lenge – for retten til å ytre seg så sant man ikke skader (dvs. krenker) andres menneskeverd og grunnleggende rettigheter. – Retten har sagt at vi har et slags blasfemiforbud.

Nei, brenning av bøker – enten det er Koranen, Bibelen eller annet – er ikke min stil. Jeg har intet ønske om å bli forbundet med bokbrenningstradisjoner. Det er et sørgelig faktum at der man brenner bøker, har man også brent mennesker.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Skjermbilde Resett
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon