Politisk nestleder for Demokratene og ordførerkandidat i Kristiansand, Vidar Kleppe avlegger sin stemme på Møvik skole i Kristiansand under mandagens komunestyre- og fylkestingsvalg. Foto: Tor Erik Schr¿der / NTB scanpix
annonse
annonse

Snakker ut om forholdet til Carl I. Hagen og stempelet som populist.

Resett møter Vidar Kleppe under en pause i fylkestinget i Vest-Agder. I år gjorde han et brakvalg og nå sikter han mot stortingplass.

Han liker å se på seg selv som en folkets tjener. Men ubeskjeden er han ikke.

annonse

– Folk ser jeg er hel ved. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet. Jeg er en realist og en folkets mann, sier han som forklaring på det fenomenale valgresultatet i Kristiansand, der Demokratene, som i resten av landet er et miniputtparti, endte med 13,4 prosent av stemmene.

Nå er målet klart. Stortingsplass i 2021. Kleppe er en gammel nok traver i politikken til at han vet at det ikke er gjort i en fei.

Les også: Vidar Kleppe vil samle en protestbevegelse på nasjonalt nivå

– Vi må bygge opp en organisasjon. Det er der vi sliter. Det er klart det er kjempemye som må gjøres.

annonse

– I Anders Langes Parti på 70-tallet snakket man om fjøslyseffekten. At et sånt parti tiltrekker seg raringer. Er det sånn for dere også?

– Det er en utfordring vi er veldig bevisst på i ledelsen. For det er klart at du aldri får oppslutning i valg om du ikke har seriøse og dyktige folk. Så da er det viktigere med færre lister og høyere kvalitet. Du blir målt på folkene du har.

– Vi må være nøyere med hvem vi velger, sier han.

– Er Demokratene i dag et høyreparti eller et venstreparti?

– Nei, det er ingen av delene. Vi har alle regnbuens farger. Vi har en veldig sosial profil, med våre landsmenn som sliter og har det vanskelig, de som sitter lengst nede ved bordet.

annonse

– Det er viktig å gjøre noe med forskjellene i samfunnet, som barnefattigdom, hvor har vi foreslått en kommunal bostøtteordning med tiltak. Så jeg definerer oss som et sentrumsparti.

Les også: Vidar Kleppe: – Det er ikke noe galt i å bli kalt nasjonalist

– Men du har bakgrunn fra Frp, et parti med sterke liberale røtter?

– Jeg har aldri vært liberalist, jeg har vært en realist. Disse endeløse diskusjonene som gikk i Fremskrittspartiets Ungdom om privatisering av månen, var jeg aldri en del av. Men jeg ble jo definert som på den konservative siden .

– Er du konservativ?

– Ja, jeg har de grunnholdningene, at en nasjon skal bygge på demokrati, åpenhet og en rettferdig og streng innvandringspolitikk.

– Har du hørt noe fra gamle partifrender i Frp etter brakvalget?

– Jeg får hilsener fra mange og har mange tidligere kolleger som har sendt meg meldinger.

annonse

– Er du bitter på ditt gamle parti?

– Nei, jeg har aldri vært bitter. Politikk er ikke noen søndagsskole.

Les også: NRK med nazihumor mot norsk storby etter Demokratenes brakvalg: – Kristiansand kan være rasismehovedstaden

Han er heller ikke bitter på partiformann Carl I. Hagen, som løftet ham opp og inn i Frp-ledelsen, før han brutalt ble skjøvet ut i kulden i 2001, da Carl I. Hagen beskyldte ham for å være populist.

– Carl I. Hagen sa til stortingsgruppen at nå har dere valget mellom meg eller Vidar. Når syv eller åtte stemte på meg, var det en sterk tillitserklæring, sier Kleppe i dag om bråket.

– Har du snakket med Carl siden bruddet?

– Jeg snakket med ham én gang. Vi fikk en innmelding med hans navn. Da måtte jeg ringe ham. Han tok ikke telefonen, men ringte tilbake, forteller Kleppe.

Noen lang samtale var det ikke, men den foregikk gemyttlig og den tidligere partiformannen kunne meddele at han foreløpig ikke hadde tenkt seg noen overgang til Kleppes rekker.

Masse sammen

Kleppe husker samarbeidet som godt.

– Carl og jeg gjorde masse sammen. Vi utfylte hverandre veldig godt.

De sto også sammen da det raste i partiet i 1994, på det berømte landsmøtet på Bolkesjø Turisthotell i Telemark, som senere spøkefullt ble kalt «Dolkesjø» internt i partiet.

Landsmøtet ble en endelig konfrontasjon mellom partiets liberalistiske og populistiske fløy og i realiteten et valg for eller mot partiformann Carl I. Hagen.

I ungdomspartiet var mange opprørt over partiformannens innvandringspolitiske utspill og det var også protester mot hans enerådende lederstil. Kleppe stod sammen blant annet med senere Demokratene-politiker Jan Simonsen last og brast med Hagen i oppgjøret med den ideologiske liberalistfløyen, som gikk på et dundrende nederlag og stort sett forsvant ut av partiet.

Les også: Stormberg-gründer – Redd for smitteeffekten av Demokratenes valgskred i Kristiansand

I stikken

Han hadde aldri trodd Carl skulle la ham i stikken.

– Nei, etter Bolkesjø hadde jeg aldri trodd det. Jeg sto på Carls side, også da partiet lå med brukket rygg.

– Hva tenker du om ham i dag?

– Jeg synes han har hatt en god politisk nese og vært god til å lese folket. Men personbehandling kunne han ikke.

– Hvorfor ble det konflikt?

– Han trodde jo jeg skulle kuppe partiet. Men Frp var ikke noen bananrepublikk. Det var ikke sånn at man kunne kuppe partiet, man måtte vinne på et landsmøtet.

– Hva er grunnen til at du nå er tilbake for fullt i politikken?

– Det er troverdighet på viktige saker for folket, over langt tid. Jeg har siden 2003 drevet målbevisst og tatt rollen som folkevalgt alvorlig. Det har medført at jeg har blitt kalt den store ombudsmamnnen, noe som gjør at jeg er den som får flest personstemmer i Kristiansand.

Han trekker frem saker som den lokale «kunstsiloen», bompenger og en omstridt flytting av Kristiansand Havn som grunner til at Demokratene i år gjorde et byks.

– Det har medført at vi har fått veldig vind i seilene, sier han.

– Hva tenker du om å bli kalt en populist? Er det noe galt i det?

– Nei, det er ikke noe galt i det. Hvis du leser definisjonen på en populist, så er det en som lytter til folket.

Les også: Demokratene gjorde et brakvalg, nå har svertekampanjen startet på sosiale medier

Ombudsmann

Han tror Demokratene har bygget seg opp til der de er i dag i sørlandsbyen fordi folk vet de kan komme til ham med vanskelige saker. Også om de langt fra er Demokratene-velgere.

– For meg har ingen sak vært for liten, ingen for stor, sier han. Fortsatt ubeskjeden.

– For meg er det viktig å holde ord. Også har det vært oss mot røkla.

Han tror mange av Fremskrittspartiets problemer kan spores tilbake til 1994, da partiformann Carl I. Hagen unnlot å ta stilling til EU. Fridtjof Frank Gundersen, partiets «frie fugl» ville at partiet skulle ta stilling mot sentralstyring fra Brüssel, men motkreftene i partiets liberale fløy var sterke.

– Jeg har hørt fra folk som er aktive i Frp at denne gangen har vi stemt på dere. Frp har blitt en skygge av seg selv.

Han viser til at partiet har mistet sakseierskap på helse og sosialsektoren og ikke levert på løftene om en strengere kriminalpolitikk og innvandringspolitikk.

– Partiet sitter i en regjering som har satt rekorder i bompengeinnkrevinger og er med på å gi innvandrere særfordeler, som introduksjonsprogrammet for flyktninger.

– De har glemt fotfolket.

Påvirket valget

I Kristiansand har det også rast en debatt i sommer og høst om den omstridte Facebookgruppen «Sørlandsnyhetene». Gruppen har kritisert prosessen rundt opprettelsen av Sørlandets kunstmuseums såkalte kunstsilo i Kristiansand, og flere av de som har administrert nyhetsgruppen har hatt koblinger til Demokratene.

– Jeg tror det har vært med på å påvirke, men tror ikke at det er som har avgjort, sier Kleppe, som fnyser av toppolitikere som bruker tid på bystyrets talerstol til å beklage seg og trøste hverandre etter å ha blitt omtalt i Facebookgruppen.

– Hvorfor gir de ikke tilsvar om noe er galt?

Han mener likevel den omstridte gruppen som har fått oppslag også i riksmediene og på forsiden av Dagens Næringsliv, kunne ha gjort ting annerledes.

– De har hatt mange gode saker, men også noen drittsaker. Problemet deres er at de ikke skriver hvem som står bak og ikke har hatt noen redaktør. De unnskylder seg med at de ikke er en nettavis, men hadde de gjort noe med dette, hadde ikke kritikken blitt så stor.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon