Vestbredden, demonstrant. Illustrasjonsbilde. Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix
annonse
annonse

EU-domstolens krav om merking av matvarer fra israelske bosetninger i okkuperte områder kan få konsekvenser i Norge. Regjeringen skal vurdere kjennelsen.

Domstolen viser til hensynet til forbrukerne og at de skal ha mulighet til å gjøre et velinformert valg om hvilke varer de kjøper. Forordningen retten har sett på, er en del av EØS-avtalen, og Utenriksdepartementet er kjent med dommen fra Luxembourg.

– Berørte departementer vil nå foreta en nærmere vurdering av avgjørelsens innhold og eventuelle implikasjoner for norsk regelverk på dette området, skriver pressetalsperson Per Bardalen Wiggen i UD i en epost til NTB.

annonse

EU-domstolen vurderte en fransk sak om merking av vin fra en israelsk bosetning på Vestbredden. Konklusjonen er at det ikke er korrekt å merke varen som «produsert i Israel», ettersom EU ikke anerkjenner de okkuperte områdene som en del av staten Israel. Det er heller ikke nok å skrive at vinen kommer fra Vestbredden, sier domstolen, som mener begge de nevnte variantene kan villede forbrukere.

Israel avviser kjennelsen og spør hvorfor det ikke stilles lignende krav knyttet til andre omstridte territorier.

– Målet er utelukkende å skille ut Israel og komme krav man ikke stiller til andre, sier det israelske utenriksdepartementet.

annonse

Vestbredden er palestinsk territorium, men okkupert av Israel. De israelske bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon