Anlegg for lakseoppdrett med spesialbåter for fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Tre professorer ved Universitetet i Stavanger har uttalt seg negativt om lakseskatt, men har ikke opplyst at forskningen deres er sponset av laksenæringen.

Det tre professorene Bård Midsund, Ragnar Tveterås og Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger (UiS) har samtidig som de har uttalt seg negativt om konsekvensene av innretningen på en mulig lakseskatt, ledet et prosjekt betalt av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), skriver E24.

Prosjektet, som var å forske på virkningene av grunnrenteskatt i oppdrettsnæringen og å spre kunnskapen, er støttet med 3,3 millioner FHF-kroner. FHF er 100 prosent finansiert av sjømatnæringen.

annonse

Professor Ragnar Tveterås avviser at støtten fra FHF har farget deres konklusjoner og sier at de fremover vil sørge for å opplyse enda tydeligere om finansiering.

– Vi er ikke kjøpt og betalt. Vi skriver kronikker på grunnlag av vår forskning, men jeg forstår at noen mener dette burde blitt opplyst, sier Tveterås til E24.

Også Petter Osmundsen erkjenner at de kunne ha vært bedre på å opplyse om bindinger og finansiering, mens Bård Misund ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer.

annonse

Dekan Ola Kvaløy ved Handelshøgskolen ved UiS, som er leder for avdelingen forskerne er tilknyttet, sier han har full tillit til professorene og understreker at finansieringen av prosjektet ikke bevisst har blitt holdt skjult.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon